Felhívás a magyar újságírókhoz és szerkesztőségekhez

A szelektív nyilvánosság nem nyilvánosság – hangsúlyozza a magyar közmédiában történtekre reagáló állásfoglalásában a Nyilvánosság Klub. A valósághű informálás szakmai normáira figyelmeztető felhíváshoz a MÚOSZ elnöksége is csatlakozott. A sajtószabadságért küzdő újságírókat segítendő civil szervezetek és magánszemélyek bevonásával Szolidaritási Alap létrehozását tervezik.

 

„Az alkotmányos demokrácia működését óráról órára megzavarják azok a dezinformációk, amelyek vagy a Médiatanács cenzurális előírásaihoz, vagy az öncenzúrához alkalmazkodva visszafogják a független, tárgyilagos tájékoztatást, akár a mai napon a Parlament előtt történt politikai eseményekről is.

A szelektív nyilvánosság nem nyilvánosság” – hangsúlyozza közleményében a Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete (tagjai: Babus Endre, Bolgár György, Emőd Pál, Halmai Gábor, Kenedi János, Murányi Gábor, Váradi Júlia, Várhegyi Éva, Vásárhelyi Mária).

„Felszólítjuk a közvélemény-formálás minden egyes résztvevőjét – tudósítót, filmvágót, szerkesztőt, kommentátort –, hogy a mai naptól tekintse egyes-egyedül lelkiismereti és szakmai kötelességének saját közönségének valósághű informálását. Ne legyen tekintettel sem az állami dirigálás rendszabályára, sem a lakáj-újságírásra kényszerítő megfélemlítési kísérletekre. Ezeket ugyanis a kormány tájékoztatási kötelezettsége rója reá, akár jobboldali, akár baloldali lesz a következő kormány. A tisztességes újságíró azonban az országos nyilvánosság előtt felelős. Nem „Bólintó János”. Nem hajt fejet jött-ment kormányok ad hoc intézkedései előtt.

Felszólítjuk a nyomtatott és az elektronikus sajtó munkatársait, ne engedelmeskedjenek többé az állami sajtó dirigenciáinak.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete

A MÚOSZ Elnöksége a tisztességes újságírás normáira figyelmeztető állásfoglalással azonosulva testületileg támogatja a felhívást.

Forrás: Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete – muosz.hu