Fókuszban a felelős foglalkoztatás

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a CSR Piac kiállítást, amelynek központi témája a felelős foglalkoztatás volt. Helszíni tudósítónk jelenti. (CSR = Corporate Social responibility - Szervezetek társadalmi felelősségvállalása)Idén negyedik alkalommal rendezték meg a CSR Piac kiállítást, amelynek központi témája a felelős foglalkoztatás volt. (CSR = Corporate Social responibility – Szervezetek társadalmi felelősségvállalása) Helyszíni tudósítónk jelenti.

A rendezvény fővédnöke Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára volt. A Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban rendezett eseményen 33 vállalat és 6 szakmai civil szervezet mutatta be a vállalati társadalmi felelősségvállalás terén végzett munkáját.

„Ma ott tartunk, hogy nem a forráshiány, hanem a szakképzett munkaerő hiánya a kis- és közép középvállalkozások gondja. A munkaerő megtartásában nagy szerepe van a társadalmi felelősségvállalásnak, melyben szerepet játszik a kormány közelmúltban elfogadott Nemzeti CSR Cselekvési Terve is.” – mondta megnyitó beszédében Dr. Czomba Sándor államtitkár.

Pákozdi Szabolcs, Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az újszerű innovatív foglalkoztatási módok megjelenését emelte ki, hangsúlyozva, hogy ezekben fontos szerepe van a helyi kezdeményezéseknek, a civil szervezeteknek és az állami szerepvállalásnak.

Dr. Tóth Gergely, KÖVET Egyesület a Fenntartható gazdálkodásért főtitkára üdvözlő beszédében a környezetvédelem fontosságát emelte ki a CSR mellett.

Az egész napos kiállítás keretében előadások és kerekasztal beszélgetések hangzottak el a felelős foglalkoztatásról.

Kálmán Edina, IFKA Nonprofit Kft. programvezetője a „CSR-eszköz vagy versenyképességi modell?” kérdését feszegette, kiemelve a családbarát munkahelyek jelentőségét mellyel segíthető a kisgyermekes anyák mielőbbi visszatérése a munkába.

Suhajda Attila, Civil Support Nonprofit Kft munkatársának előadásának témája a  „pro bono önkéntesség” volt, mely keretében a résztvevők szaktudásukat és kompetenciájukat felajánlva végeznek önkéntes munkát.

A kísérőprogramok közül a papírcsocsó nagy népszerűségnek örvendett. Sok látogatót vonzott a farmerek újrahasznosítását bemutató Réthy Fashion Kft. standja. A bemutatott ruhák alapanyagát, diákok gyűjtötték össze az iskolai farmergyűjtési akciók keretében, az alapanyag feldolgozást csökkent munkaképességű dolgozók végzik.

A kiállítás díjazottjai:

A 2015 Legkiválóbb CSR Megoldása díját a DENSO Gyártó Magyarország Kft. „KÉPES – Közösségi értékteremtés Székesfehérváron” című programja,  

A 2015 Valóban Felelős Vállalata díjat a Katica Tanya Élményközpontja,

A Legkiválóbb Felelős Foglalkozatási Megoldás díjat a Nestlé Hungária Kft. a „Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért” című programja,

A Társadalmi Vállalkozás Különdíjat a Nézz Más Szemmel Nonprofit Közhasznú Kft., kapta.

A Közönségdíjat – a CSR Piac látogatóinak szavazatai alapján – a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. „A megváltozott helyzet csak rugalmasság kérdése” intézkedése nyerte el.

2015. június 7.

sztorma HCJD