GÉANT – Digitális menetrend kutatások

Digitális menetrend: tíz sikeres évet tudhat maga mögött a GÉANT, az Unió által is finanszírozott nagysebességű kutatói hálózat

 

Az EU által támogatott nagysebességű kutatói hálózat, a GÉANT fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Európai Bizottság. A GÉANT-nak köszönhetően a kutatók mind Európában, mind világszerte úttörő kutatásokat végezhetnek együtt, valós időben. A hálózat 40 európai ország 40 millió kutatójának biztosít hozzáférést olyan feldolgozási kapacitásokhoz, amelyek révén nagy adathalmazokat oszthatnak meg, például a legkisebb ismert részecskéknek a svájci nagy hadronütköztetőben történő tanulmányozása során, vagy olyan globális kihívások megválaszolása érdekében, mint az epilepszia gyógymódjának felfedezése vagy a forgószelekre időben figyelmeztető riasztási rendszerek kiépítése. Gyorsan fejlődő technológiájának, szolgáltatásainak és kapacitásának köszönhetően a GÉANT továbbra is a világ legfejlettebb kutatói hálózata. A Bizottság az európai digitális menetrend részeként elkötelezett a GÉANT és más hasonló, információs és kommunikációs technológián alapuló infrastruktúrák támogatása és fejlesztése mellett, hogy ezáltal nagy mennyiségű digitális információ szolgálhassa mind a gazdaság, mind a társadalom egészének érdekeit.

Neelie Kroes, az EU Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökeNeelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke kijelentette: „A Bizottság elkötelezetten támogatja a világszintű kutatói együttműködést több különböző, napjaink legnagyobb kihívásait képviselő területen, mint például a gyógyászat vagy az éghajlatváltozás. A GÉANT teljesítménye és széles körű használata a garancia arra, hogy Európai továbbra is központi szerepet fog betölteni a kutatás és az oktatás területén, és a legjobb infrastruktúrát fogja kínálni a világ legzseniálisabb elméinek.”

 

A GÉANT egy 50 000 kilométer hosszú páneurópai adathálózat, amely tagállami kutatási és oktatási hálózatokat kapcsol össze Európa-szerte. A kutatóközpontok közötti, külön erre a célra kiépített szélessávú „point-to-point” internetes kapcsolatnak köszönhetően 40 országból 40 millió felhasználó dolgozhat együtt valós időben kutatási projekteken. A GÉANT-projekt technikai megoldásokat dolgoz ki a hálózati felügyelet, a hálózatkezelés és a szolgáltatásnyújtás területén. Minden felhasználónak, legyen az intézmény, egy projekt vagy egy kutató, biztonságos és megbízhatóan működő hozzáférést biztosít.

A világ más hasonló hálózataival együtt a GÉANT kulcsfontosságú éghajlat-megfigyelési adatokat közvetít szerte a világba, segítve ezzel az akár életmentő fontosságú korai meteorológiai riasztást. Erre elkülönített szélessávú kapcsolatok révén egymástól távol fekvő rádióteleszkópokat köt össze, hogy a kutatók valós időben megosztott képeken keresztül szemlélhessék a naprendszert. Azzal, hogy hálózati kommunikációs infrastruktúrát biztosít, a GÉANT lehetővé teszi orvosok és gyógyászati kutatók együttműködését, aminek eredményeként új gyógyszerek felfedezésére és gyógyászati áttörésekre kerülhet sor. A GÉANT-on keresztül kapcsolatba léphetnek egymással a kutatók, így a regionális együttműködés Európa-szerte fellendül, és az európai kutatás egésze is megerősödik.

A GÉANT összeköttetésben van továbbá 9 másik regionális kutatási és oktatási hálózattal is, így világszerte közel 85 millió felhasználóhoz jut el.

Az Európai Bizottságtól és az európai kutatási és oktatási hálózatoktól kapott finanszírozásnak köszönhetően a hálózat 2000-ben kevesebb mint egy év alatt kiépült. A GÉANT-hálózatba napjainkban 50 000 kilométernyi hálózati infrastruktúra tartozik, ideértve 12 000 kilométernyi optikai kábelt is, amely egész Európát behálózza. Az utóbbi évtizedben a GÉANT adatátviteli sebessége 155 megabit/másodpercről (Mbps) 10 gigabit/másodpercre (Gbps) nőtt. Az ennél is gyorsabb, 40 gigabites kapcsolatot sikeresen tesztelték egészen 750 kilométer távolságig, és már zajlik a 100 gigabites kapcsolat tervezése.

A GÉANT-hálózat jelenleg nagysebességű összeköttetést biztosít Ázsiával, a földközi-tengeri térséggel, Dél-Afrikával, Latin Amerikával, és a fekete-tengeri térséggel. Pakisztánt szintén összekapcsolja a tudományos világgal, ahogy az európai fúziókutatókat is az őket kiszolgáló szuperszámítógépes központokkal.

A GÉANT-hálózatot egy cambridge-i non-profit vállalkozás, a DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) kezeli és működteti, valamint a 27 uniós tagállam, Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Izrael, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Svájc és Törökország nemzeti kutatási és oktatási hálózatainak megbízásából támogatást kap a TERENA-tól is (Trans-European Research and Education Networking Association). Társult hozzá továbbá a belarusz, a moldovai, az orosz és az ukrán nemzeti kutatási és oktatási hálózat is.

Forrás: Europa.eu

CCO info