Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket tervezni?

A CCO Magazin szerkesztőségében úgy tartjuk, hogy szívesen közlünk pozitív kommunikációs példákról szól híreket. Egy ilyen példáról értesültünk, s szívesen osztjuk meg olvasóinkkal.A CCO Magazin szerkesztőségében úgy tartjuk, hogy szívesen közlünk pozitív kommunikációs példákról szól híreket. Egy ilyen példáról értesültünk, s szívesen osztjuk meg olvasóinkkal.

 

 

 

Vigyázz, Kész, Pénz!

Az új év elején érdemes pénzügyeinket is átvizsgálni, meghatározni az idei prioritásokat. Ahhoz, hogy gyermekeink is megtanulják a tudatos pénzügyi döntések alapjait, minél fiatalabb korban érdemes őket is bevonni a tervezésbe. Minél idősebbek, annál összetettebb feladatot bízhatunk rájuk. A tinédzserek esetében különösen fontos, hogy átlássák a család pénzügyeit, hiszen ők már a költésből is kiveszik aktívan a részüket – állítja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Sokan tesznek újévi fogadalmakat január 1-jén, amit aztán vagy sikerül megtartani, vagy nem. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint az egyik legjobb újévi fogadalom, ha megpróbálunk a tavalyinál is tudatosabban bánni a pénzünkkel. Ahhoz, hogy gyermekeinket is megtanítsuk erre, minél fiatalabb korban érdemes őket is bevonni a tervezésbe.

A kicsikkel inkább csak rövid ideig lehet egy témáról beszélgetni, így velük csak érinteni tudunk egy-egy tételt:  például beszéljük át, idén milyen szakkörre, edzésre szeretne járni, vagy mit szeretne nagyon megvenni. Magyarázzuk el, hogy ha befizettük a kötelező számlákat, félretettük a szükséges összeget élelmiszerre és egyebekre, akkor mekkora összegből tudunk gazdálkodni, és a kívánságai közül melyik fér bele reálisan a költségvetésünkbe.

Minél idősebb a gyerek, annál inkább átlátja ő is a családi pénzügyeket, annál jobban tud hosszú távra is tervezni. A kamaszokkal már pontos összegeket is ki tudunk számoltatni, így megkérhetjük, hogy segítsen kiszámolni a család éves bevételét, vagy a havi rendszeres kiadásokat. Adhatunk neki konkrét feladatot, például egy adott összegből tervezzen meg egy hosszú hétvégét, pontos úti céllal, szállásköltséggel, esetleg programokkal együtt. Ezt az év során valósítsuk is meg, így a gyerek látja, hogy mennyire hasznos volt az ő tervezése, büszke lesz magára a teljesítményéért, és a következő évben is szívesen fog hasonló feladatot vállalni.

„A tinédzserek örülnek, ha hasznos tagjai a családnak, ha érzik, hogy már felnőttként kezelik őket a szüleik. Ha például egy új televíziót, számítógépet vagy játékkonzolt szeretne venni a család, bízzuk meg a gyereket azzal, hogy utánanéz a neten, milyen áron lehet egy jó készüléket vásárolni. Beszéljük meg együtt az igényeinket, adjuk meg a szükséges paramétereket, majd pár nap múlva hallgassuk meg, milyen ajánlatokat talált. Ugyanígy megbízhatjuk azzal is, hogy tervezzen meg a családnak egy jó programot. A későbbiekben pedig, ha már a saját önálló háztartását kell vezetnie, emlékezni fog ezekre az alkalmakra és a tudatos pénzügyi döntések alapjaira” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

Budapest, 2014. január 6.