Hol terem az együttműködő kommunikáció?

A címben feltett kérdésre a szakemberek és a téma iránt érdeklődők 2011. október 13.-án kaphatnak választ a II. Országos Szakmai Konferencián, amelynek mottója: „Empátiával a harmonikus világért.

 

 

 

Az emberi együttélés jobbítását szolgáló módszereket bemutató  II. Országos Szakmai konferencia megálmodója és létrehozója Börönte Márta evangélikus lelkész, mentálhigiénikus szakember és Katona Erzsébet gyógypedagógus, önismereti tréningvezető.

A konferencia szervezőinek szándéka megmutatni, hogy nem egy módszert kell keresni az emberi együttélés jobbítására, mert többféle módszer is alkalmas lehet a harmónia megteremtésére. A szervezők a szívtől szívig ható párbeszédet szeretnék bemutatni a konferencián, olyan szakemberek segítségével, akik a szakmájukban a harmonikusabb együttműködés érdekében értéket adtak, avagy újat, merészet, alkottak, alkotnak!

A konferencia aktualitását alátámasztja az is, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Világbank hangulatjelentése szerint a magyarok a legkevésbé elégedettek között vannak Közép- és Kelet-Európa, de még az egykori szovjet utódállamok között is. (Népszabadság) Egyfajta beletörődés tapasztalható, hogy itthon panasz és irigységkultúra dívik, ahol elégedetlennek illik lenni. Azonban ez az elégedetlenség kedvetlenség igen rossz hatással van a produktivitásra, kreativitásra, mely a fejlődéshez nélkülözhetetlen.

A konferencia szervezői szeretnék megmutatni, valójában milyen közel van a megoldás, felkérték egy elgondolkodtató előadás megtartására a konferencia fővédnökét Dr. Buda Béla pszichiátert, aki az „Empátia – család – emberi fejlődés” címmel kíván választ adni a szervezők kérdéseire.

A konferencián a gyakorlat bemutatására helyezik a hangsúlyt előadók az óvódás kortól a felnőttek világáig.
•    Az óvodás korú gyermekek együtt érző kommunikációjáról Pintér Krisztina, Vasvári Tünde óvónők tartanak előadást.
•    „MÓRA” életre kelt pedagógiai programját mutatja be Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella intézményvezető.
•    Egy szülő elmeséli autista gyermekével átélt élményeit, azt, hogy az empátia segítségével leomlanak a közénk épült falak.
•    Integráltan szegregálva élnek ma a magyar közoktatási rendszerben a fogyatékos gyermekek? Az ellátás lehetőségeiről beszél Ammerné Nagymihály Emília gyógypedagógiai tanár, közoktatási szakértő.
•    „Párbeszéd szívtől szívig” – az együttműködő kommunikáció, az akkreditált önismereti tréninget Katona Erzsébet gyógypedagógus mutatja be. A program az önismeret segítségével a verbális konfliktusok megelőzéséhez és a már kialakult konfliktus moderálásához nyújt gyakorlati segítséget. Gyógypedagógia modulja segíti az integrált oktatásban tanítókat a sikeres elfogadás, befogadás megvalósításában.
•    A lóról, mint az emberibb kommunikáció segítőjéről Lenner Nóra tréner beszél majd.
•    „Gyermekeink tanítanak szeretni” mondja Farkas Erzsébet spirituális pszichológus előadásában.
•    A „Gyöngyvirág” fogyatékos felnőtt tánccsoport bemutatója mindenki számára láthatóvá teszi a felnőtt fogyatékosok szép és tartalmas életét.
•    A Kék Madár kamarakórus pedig szívhez szóló énekükkel varázsolják el a résztvevőket.
•    A konferenciát egy gyermekrajz kiállítás teszi teljessé. A „Párbeszéd szívtől szívig” tréninget elvégző pedagógusok tanítványai mutatják be képekben azt, hogy számukra mit jelent az empátia.
•    A konferencia záró részében kerekasztal beszélgetés során minden előadónak a résztvevők kérdéseket tehetnek fel, vagy akár elmondhatják véleményüket, érzéseket, benyomásaikat.

A konferenciát Budapest XVI. kerületi Önkormányzata, és az interneten fogható TUDÁS FM rádió támogatja, amely élő adásban közvetíti a konferenciát.
A II. Országos Szakmai Konferenciára 2011. október 13-án, a szervezők szeretettel várják a pedagógusokat, gyógypedagógusokat, orvosokat, lelkészeket, mentálhigiénikus szakembereket, pszichológusokat, szociális szakembereket, rendőröket, szülőket és a téma iránt érdeklődőket, hogy közös élménnyel gazdagodva a hétköznapokba visszatérve az empátia adása és kapása elemi szükségletként jelen legyen minél több ember életében.

A 2011.október 13.-án megrendezésre kerülő konferencia helyszíne: Corvin Művelődési Ház, 1165 Budapest; XVI. kerület, Hunyadvár utca 43/B.  A konferenciát Kovács Péter országgyűlési képviselő, a konferenciának Budapesten helyt adó kerület polgármestere nyitja majd meg.
A konferencia fővédnöke Dr. Buda Béla pszichiáter.

A konferenciával kapcsolatos további információ a http://oriasveszely.blogspot.com oldalon található, illetve e-mailben Katona Erzsébet gyógypedagógustól, a konferencia egyik szervezőjétől kérhető: katona.erzsebet@alitera.hu

Forrás: ALITERA Ügyfélkapcsolati Kft.