Ismét nonprofit átverés?!

A CCO Magazin 2011. februárjában megjelentetett egy cikket “Nonprofit átverés” címmel. Akkor azt ígértük, ha hasonló esetről értesülünk, akkor azt megosztjuk olvasóinkkal. Az elmúlt héten egy e-mail érkezett szerkesztőségünkbe, ahol ismét egy nonprofit átverésről tájékoztatnak bennünket.

Idézünk a hozzánk érkezett e-mailből:

– Hát te meg hova viszed azt a batyut?
– Összeszedtük a fölös ruhát és elvisszük a Vöröskeresztnek.
– Hova?
– A kedvenc szupermarketünk(Auchan) mellett van a konténerük, abba dobáljuk bele és a Vöröskereszt kiosztja a rászorulóknak.
– Honnan vetted, hogy a Vöröskereszté a konténer?
– Rá van írva!

Mi is van ráírva a konténerekre? Tessék csak egy kicsit figyelmesebben olvasni! A ruhagyűjtést a G.L.H. Kft végzi.
Ki az a G.L.H. Kft? Valami jótékonysági szervezet? Magyarország piacvezető használt ruha kereskedője! Ott van a neten, meg lehet nézni!

Szerkesztőségünk megnézte. Idézzünk a cég honlapjáról: “A GLH Kft. 16 éves múltra tekint vissza. A cég fő tevékenysége a használtruha nagykereskedelem. Jelenleg piacvezető szerepet tölt be Magyarországon és a környező országokban. Az évi feldolgozása az üzemnek megközelíti a 21.000 tonnát!!!”

Olvassuk tovább a szerkesztőségünkbe érkezett e-mail szövegét: “Hogy kerül a konténerekre a Vöröskereszt neve? Nagyon egyszerű: a kereskedő csorgat némi némi aprót a Vöröskeresztnek és máris kiírhatja, hogy ő a jóságos támogató. Néhányan emlékezni vélnek arra is, hogy ezeken a mentőautó színű konténereken korábban még volt valódi vörös kereszt is, csak valami miatt eltávolítódott…
Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a segítő szándékkal beledobált ruhaneműt nem a Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak, hanem a G.L.H. Kft adja el azon a piacon, ahol ő a piacvezető, vagyis a legsikeresebb cég. Akkor a minimum, hogy vigyünk neki adományokat, hisz rászorul! Ráadásul higgyük közben azt, hogy a Vöröskeresztet támogatjuk!

Szerkesztőségünk költői kérdése: Ez az akció egy szervezet társadalmi felelősségvállalása, avagy burkolt marketing tevékenység? Szerkesztőségünk véleménye szerint ez utóbbiról van szó. S, hogy nemcsak mi gondoljuk így, hanem a Nők Lapja szerkesztősége is, az bizonyítja, hogy a lap utánajárt a dolognak, s egy cikkében beszámolt arról, hogy mit is tapasztalt.

Ebben az írásban az újságíró kolléga feltette a kérdést a Vöröskereszt egyik vezetőjének, akitől egy olyan választ kapott, amelynek ismeretében csak megerősödik bennünk az a vélemény, hogy itt nonprofit átverésről van szó. Idézzük a Vöröskereszt egyik vezetőjének válaszát, amit a Nők Lapja kérdésére adott: „Nem nevezném a hagyományos értelemben vett adakozásnak azt, ha valaki azokba a bizonyos konténerekbe viszi a használt ruhákat. Az adományozás aktusa ugyanis úgy néz ki, hogy az adott illető tisztítva, kiválogatva a kiválasztott segélyszervezethez viszi a ruhát közvetlenül. Ideális esetben a Vöröskeresztnek lenne kapacitása és erőforrása arra, hogy a ruhákat tárolja és válogassa, mivel azonban ez nem megoldott, így egyszerűbb, ha egy külsős céghez tartoznak ezek a feladatok, ráadásul így arra is van lehetőségünk, hogy az adott igényeknek megfelelő adományokat tudjuk eljuttatni a rászorulókhoz…”

A történethez, amelyről mi csupán most az említett e-mailből értesültünk, hozzátartozik, hogy ez az akció immár évek óta zajlik. Ezt bizonyítja, hogy amikor a történetnek az interneten utánakerestünk, találtunk egy régebbi, 2010 májusi, honlap bejegyzést. Penc község honlapján a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete felhívást tett közzé. A felhívásból az derül ki, hogy a ruhagyűjtésnek ezen módját a Vöröskereszt kezdeményezte. Idézzük: “A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete ekkor talált partnerre a G. L. H. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-ben.”

Ez az akció, az internet tanúsága szerint 2009-óta zajlik. Találtunk ugyanis 2009-ből is egy honlap bejegyzést. Idézzük: “a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete ruhagyűjtő konténereket helyez ki a megye frekventált helyein elhelyezkedő, az emberek többsége által látogatott helyszínekre (pl.: üzletházakhoz, bevásárlóközpontokhoz). A konténerek ürítését heti rendszerességgel egy erre szakosodott cég végzi.”

Cikkünk illusztrációjaként felhasználtuk az esetet bizonyító, egyik, az interneten megtalálható fotót. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy lecseréltük korábbi fotóillusztrációnkat, mivel ez a kép jobban mutatja be a cikkben jelzett akciót.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Olvasó! Amennyiben újabb nonprofit átverést vesz észre, avagy ilyenről értesül, kérjük írja meg nekünk. Mi közöljük.