Jótékonysági aukció a rászoruló újságírókért

Kuriózumnak tekinthető sajtófotókból, karikatúrákból, nevezetes lapszámokból, szerkesztőségi levelekből, egyéb sajtótörténeti érdekességekből szervez jótékonysági árverést december 10-én a Szolidaritás Alapítvány és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.Kuriózumnak tekinthető sajtófotókból, karikatúrákból, nevezetes lapszámokból, szerkesztőségi levelekből, egyéb sajtótörténeti érdekességekből szervez jótékonysági árverést december 10-én a Szolidaritás Alapítvány és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A MÚOSZ levéltárából és könyvtárából válogatott különlegességek ezúttal is újságíró kollégák, szerkesztőségek felajánlásaival egészültek ki: a Budapesten most harmadszor megrendezésre kerülő jótékonysági liciten 183 tételért szállhatnak versenybe a vevők. Az árverés teljes bevétele a nehéz helyzetbe jutott, munkanélküli újságírók segélyalapját gyarapítja. Felhasználásáról a Szolidaritás Alapítvány dönt.

A MÚOSZ székházában (VI. ker., Vörösmarty u. 47/a) 2014. december 10-én, 17 órakor kezdődő árverésen 500 forintról induló tételekre is lehet licitálni: mindössze ennyi a legalacsonyabb vételára a Szabad Nép Sztálin haláláról beszámoló 1953-as vagy a Népszava Kádár Jánostól búcsúzó 1989. júliusi lapszámának, de ennyibe kerül az Érdekes Újság 1916-os rendkívüli kiadása is, mely címlapján I. Ferenc József elhunytáról tájékoztatta az olvasókat.

Az Est – ugyancsak 500 forintos kikiáltási árról induló – 1934. július 27-i számában „hiteles, részletes tudósítás” formájában adott hírt Engelbert Dollfuss osztrák kancellár megöléséről – a Szolidaritás Alapítvány jótékonysági árverésén ehhez a különleges lapszámhoz is hozzájuthatnak a sajtó- és politikatörténet iránt érdeklődők. Az árverés legmagasabb áron induló tétele 50 ezer forintért Keleti Éva 1977-ben készült, dedikált fotója lesz.

Kalapács alá kerül az 1838-as Hazai s Külföldi Tudósítások és ugyanebből az évből a Társalkodó, valamint az 1848-as Népelem „radical lap” is. Kiemelhető még az Irodalmi Újság és az Igazság egy-egy lapszáma az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből vagy a Beszélő 1989. október 23-án megjelent „próbaszáma”.

Louis Aragon regénye, a szerző által dedikálva Lehel Miklósnak, az MTI örökös tudósítójának. Kikiáltási ára: 10 ezer forint
Több könyv és személyes tárgy is szerepel a kínálatban az idén nyáron elhunyt Lehel Miklós, az MTI örökös tudósítójának hagyatékából: egyebek mellett a párizsi években használt diktafonja, kazettákkal, használati útmutatóval vagy Louis Aragon „Les voyageurs de l Impériale” (Az omnibusz utasai) című regénye franciául, a világhírű szerző Lehel Miklósnak szóló dedikációjával.

A legtöbb tétel kikiáltási ára egy-két ezer forint, míg neves karikaturisták – Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Lehoczki Károly vagy Halász Géza – aláírt grafikái 5000 forint körüli áron kezdik a licitet. A teljes katalógus megtekinthető a Pest-Budai Árverezőház www.bedo.hu címen elérhető oldalán.

Mindazok, akik nem tudnak jelen lenni, írásban tehetnek vételi ajánlatot a Pest-Budai Árverezőház elérhetőségein, e-mailben (arverezohaz@bedo.hu), telefonon (+36-1-2016694) vagy faxon (+36-1-2016694).

A tárgyak megtekinthetők az Árverezőházban, és az az árverés napján 16-tól 17 óráig a Sajtóházban. Az árverés 17 órakor kezdődik.

Minden érdeklődőt tisztelettel várunk.

muosz.hu