Egy héten át több installáció is megtalálható volt Bécsben, amelyet a Partners for Democratic Change Slovakia (Partnerség a Demokratikus Változásért Szlovákia) nevű szervezet, a MuseumsQuartier múzeum negyeddel közösen állított fel, hogy megosztott társadalmunkat arra késztesse, újra elkezdjünk beszélgetni egymással. A kampányhoz kettévágott kanapékat és egy rövidfilmet használnak, néhány önként vállalkozóval együtt.
A „Peace Sofas”, azaz a “Béke Kanapék” nevet viselő újragondolt bútorokra olyan embereket ültetett a PDCS, akik ellentétes véleménnyel vannak olyan témákban, mint a menekültkérdés, a vallás vagy a feminizmus. A résztvevők saját kanapéját vágták ketté, majd összeszerelték egy ellentétes véleményt valló fél szófájával és az első pillanattól kezdve rögzítették a felemás bútoron zajló beszélgetésüket.
A “Béke Kanapék” történetét bemutató film világos üzenettel zárul: amikor olyan emberekkel beszélgetünk, akik a sajátunktól eltérő álláspontot képviselnek, mindkét fél egy más szemléletmóddal gazdagodik. A kampánnyal arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez és nyissanak azok felé, akik másképp tekintenek bizonyos kérdésekre, mint ők maguk.

Konfliktus. Szélsőségek Erőszak. Gyakran halljuk ezeket a szavakat manapság, ha társadalmi kérdésekről, alapvető értékekről van szó. Szerintünk van más megközelítés is. Hinnünk kell abban, hogy a különböző értékeket valló emberek tudnak beszélgetni, együttműködni egymással. Ezen az úton akarunk elindulni azokkal, akik leülnek a kanapéra, akik látnak, hallanak minket.” – egészítette ki a program céljait Wagner János, a Partners Hungary Alapítvány programvezető, mediátor munkatársa.
Egy kanapé nagyszerű lehetőséget teremt, hogy beszélgetést kezdeményezzen egymással két ellentétes véleményen levő ember. Tökéletes szimbólum, hiszen egy kanapén ülve biztonságos otthoni környezetben érezhetjük magunkat, és nem egy vita helyszínén” – mondta Dr. Christian Strasser, MBA, a MuseumsQuartier igazgatója.

A kiállítás június 21-27. között, különböző helyszíneken volt megtekinthető Bécsben, a MuseumsQuartier közvetlen közelében. A látogatók lehetőséget kaptak arra, hogy leüljenek 1-1 kanapéra és meghallgassák az azon lezajlott beszélgetéseket. A kiállítást követően egy aukción fogják elárverezni az egyesített kanapékat. Az ebből befolyt összeget az ENND munkájának folytatására fordítják, melynek célja csökkenteni a közép-kelet európai országok lakóinak megosztottságát tréningek, konferenciák szervezésével, esettanulmányok bemutatásával.
A kiálllítás az “Európai hálózat az erőszakmentességért és Párbeszédért” (European Network for Non-violence and Dialogue) programjának részeként valósult meg.