Konszenzusközeli viták a média rendbetételéről

Áttörést nem okozott, de nem is mondott csődöt, mert eredményt hozott az a kísérlet, hogy konkrét kérdésre adott válaszokba szervezzük a a média jövőjéről szóló, egyébként nagyon is széttartó közbeszédet. A Válaszok Konferenciáját a Mérték és a MÚOSZ Belpolitikai Szakosztálya, valamint a Sajtószakszervezet és a PHDSZSZ közös szervezésében harminc érdeklődő szakmabeli vitatkozta és ülte végig a Sajtóházban.

 

A vitában részt vett médiakutató, három évtizednél hosszabb gyakorlattal rendelkező rádiós és tévés középvezető, szakszervezeti elnök, közíró, filmrendező-tanszékvezető, gyakorló politikus, külföldi tudósító, alkotmányjogász és média-tanácsadó.

Kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy – helyenként csak felidézve – de szinte valamennyi számottevő médiapolitikai és médiaszabályozási törekvés hangot kapott. A szakmabeliek egy homogénnek tűnő értékbázisról és leginkább az angol és német közmédia mintáira figyelemmel érveltek, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) a szakkérdések autonómiájának tiszteletben tartását ígérte, az MSZP állami médiában, sajtótörvényben, duális médiahatóságban gondolkodik.

Kiss József a közszolgálati műsorkészítés és a közönség kapcsolatának európai intézményeit mutatta be, és szöveggyűjteményét ajánlotta a felelős megoldásokat keresők figyelmébe. Solténszky Tibor dramaturg, médiaszakember válaszai mögött harmincöt évnyi tapasztalat és alkotó munka áll.

Határozott és világos álláspontot képviselt Pusztai Erzsébet, a MOMA politikusa, alelnöke.

A Mérték Médiaelemző Műhely kezdeményezte vitasorozat MÚOSZ által szervezett második állomásáról. részletesebb összefoglaló olvasható az eMasán.

Enyedi Nagy Mihály