Lesz háború az internet világában?

Lesz háború az internet világában? Szerkesztőségünk egy érdekes véleményt kapott az egyik munkatársától, amelyben az eszmefuttatás szerzője felvetette a címben megfogalmazott kérdést. Munkatársunk véleményét itt közöljük.

 

 

A szúnyog az emberiség számára mindig is egy nyűg volt. Ezért azoknak, akik nagyon szeretik a banánt, azoknak azt tanácsolom, hogy nyáron hagyják ki, ugyanis a szúnyogok erőteljesebben vonzódnak azokhoz, akik banánt esznek. Nos, ez, hogy kapcsolódik a következő mondandómhoz, elmondom: sehogy. Ezt bevezetésképpen csak azért írtam le, hogy egyrészt az olvasót megóvjam ettől a vérszívótól, másrészről, hogy felkeltsem érdeklődését, hogy tovább olvassa írásomat. Kezdjünk is bele.

Ma már az eddig legyőzhetetlen Google ideges pillantásokat vett egy lehetséges riválisára (dobpergés): a Facebookra. Ez a növekvő feszültség és a hasonlóság a két cég között megkérdőjelezi, hogy nem robbanhat-e ki egy „háború” az internetes világban. A Facebook az új Google? Vagy meg tudnak békében egymás mellett lenni? Mindkettő ugyanis az „Internet Királya” címet próbálja magáévá tenni.

A statisztikák szerint, 2010-ben, mint a leggyakrabban meglátogatott oldal, a Facebook legyőzte Goggle-t az Egyesült Államokban. Egészen pontosan két százalékkal többen látogatták meg a Facebookot, mint a rivális oldalt. Persze ezt a két riválist összehasonlítani olyan, minta az almát a naranccsal hasonlítanánk össze. Az azért mégiscsak érdekes, hogy – a CNN szerint – a Facebook 2000 fős csapatából tizenöt százalék korábban a Google-nál dolgozott. A Google számos kulcsfontosságú emberét vesztette el.

Nemrég a Facebook is kidolgozott egy kereső programot, mégis a Facebook alapvető funkciója marad, ami volt: hogy az ember megkeresse és megtalálja ismerőseit. A másik oldalról viszont úgy tűnik, hogy a Google megtartja az első helyét a keresők között.

Talán nem véletlen, hogy a Google nevéből mára már ige lett. Angolul ez úgy hangzik, hogy „to google”. Magyarra nehezen átültethető a guglizd ki kifejezés. Körülírva annyit tesz, hogy „keresd és találd meg az interneten”.

Tehát úgy tűnik, hogy mégis csak a Google az erősebb a kereső funkciója miatt. Ez még akkor is igaz, ha a Facebook ma már a leglátogatottabb oldal az internet világában. Bár a hasonlóságok növekszenek Facebook és Google között, mégis az emberek teljesen más célokra használják a két cég szolgáltatásait. Végül is ma úgy tűnik, hogy kijelenthetjük, hogy mindkét óriás megmarad, de persze a kérdés ott lóg a levegőben: vajon ki nevet végén, azaz ki győz?

Mindenesetre én még annyit fűznék hozzá, hogy én a Google-tól tudtam meg, hogy banánt nem jó enni a „szúnyog szezonban”, viszont a Facebookon tagja lehetek a „szúnyogok elleni csoportnak”. Minden olvasónak kellemes, szúnyogcsípések nélküli nyarat kívánok!

Koller Eszter

A szerkesztő megjegyzése: Korábban a Google próbálkozott már a Google Wave bevezetésével (Ki emlékszik rá?) s látványosan megbukott. (A szerkesztő magán megjegyzése: nem tesztett!) Most is van a Google-nak egy új próbálkozása, beta teszt állapotában. ez a Google+ névre elkeresztelt szolgáltatás. Szerkesztőségünk rövidesen elkezdi tesztelni. Megigérjük: megirjuk a tapasztaltainkat.