Magyar KKV-k, Startupok Amerikába!

Első alkalommal, május 4-5-én rendezik meg a magyarországi kis és közép vállalatok, startup cégek részére az Észak-Amerikai Regionális Értekezletet, New Yorkban. Az értekezlet megszervezését a szervezők úgy időzítették, hogy az essen egybe a Magyar Kereskedőház május 5-i megnyitásával. Helyszíni tudósítónk jelenti.Első alkalommal, május 4-5-én rendezik meg a magyarországi kis és közép vállalatok, startup cégek részére az Észak-Amerikai Regionális Értekezletet, New Yorkban. Az értekezlet megszervezését a szervezők úgy időzítették, hogy az essen egybe a Magyar Kereskedőház május 5-i megnyitásával. Helyszíni tudósítónk jelenti.

Magyar KKV-k, Startupok Amerikába!

Észak-Amerikai Regionális Értekezlet

Az első Észak-Amerikai Regionális Értekezletnek a magyar Főkonzulátus Bartók terme ad otthont.

Az esemény résztvevőit, a Magyarországról érkezett üzletembereket, a magyar diplomáciai szolgálat Washingtonba, New Yorkba és Los Angelesbe akkreditált vezetőit, Dr. Pana Petra helyettes államtitkár, valamint a házigazda, Dr. Kumin Ferenc nagykövet, New York-i Főkonzul köszöntötte.

Dr. Kumin Ferenc köszöntőjében kiemelte, hogy a szervezők célja az értekezlet megszervezésével az volt, hogy “olyan találkozásokra kerüljön sor, olyan gondolatokat, tapasztalatokat tudjunk megosztani egymással, amelyek új terveket, izgalmas stratégiákat és minden eddiginél jobb döntéseket eredményezzenek. Azt reméljük, hogy a New York-i értekezlet egy fontos és hasznos hagyomány méltó első állomása lehet.”  Dr. Kumin Ferenc hozzátette, hogy személy szerint hisz abban, hogy “az ilyen összejövetelek szükségesek a sikerhez!”

Az értekezlet első napjának délelőttjén, a plenáris ülésen elhangzott előadások főként a feltételekről, a jogi környezetről szóltak. Arról, hogy egy magyar kis és közép-vállalat, egy startup cég, hogyan tud jelenlétre szert tenni azon az óriási piacon, amit az USA piaca jelent. Hogyan tud egy magyar kkv, egy startup cég Amerikában megjelenni, a piacra termékeket szállítani, vagy hogyan lehetséges szolgáltatásokat nyújtani. Szó került arról is, hogyan kell vállalatot alapítani az Egyesült Államokban, milyenek az adózás szabályai, milyen közgazdasági környezetben kell dolgoznia egy magyar kkv-nek, hogy sikert tudjon elérni.

Garai Gábor Bostonban élő ügyvéd, Magyarország tiszteletbeli konzulja, illetve Christa Igaz Los Angelesben praktizáló ügyvéd, az Amerikai – Magyar Kereskedelmi Kamara Alelnöke, a keresleti oldalról tekintve a kérdést, ismertette, hogy milyenek az USA piaci sajátosságai. Beszéltek azokról a praktikus kérdésekről, amelyeket, egy, az amerikai piacon kezdő cégnek feltétlenül ismernie kell. Elmondták saját, helyi tapasztalataikat az amerikai piacra jutás nehézségeiről.

A kínálati oldal szemszögéből vizsgálva a kérdést, a magyar befektetési sajátosságokról, a kiaknázható lehetőségekről Sánta Miklós az Ernst & Young partnere nyújtott felvilágosítást az üzletemberek és a diplomaták számára.

Az értekezlet délutánján a résztvevők a felmerülő problémákat vitatták meg és elemezték a stratégiai célokat. Ezt követően az értekezlet résztvevői ellátogattak egy New York-i inkubátorházba, ahol az amerikai partner válaszolt a magyar üzletemberek és diplomaták kérdéseire.

Magyar Kereskedőház

Az első Észak-Amerikai Regionális Értekezlet a holnapi napon folytatódik, s ekkor kerül sor a Magyar Kereskedőház megnyitására New Yorkban.

Tudósítónk kérdésére Dr. Pana Petra helyettes államtitkár elmondta, hogy a Magyar Kereskedőház létrehozásának kifejezett célja az volt, hogy konkrét segítséget tudjanak nyújtani a magyar kis és középvállalatoknak, hogy bejussanak, s sikeresen dolgozni tudjanak az amerikai piacon.

Az értekezlet második napján éppen ezért olyan előadásokra, beszélgetésekre kerül sor, amelyek az USA piacon ellátandó feladatokról, a stratégiáról, a külképviseletekkel történő együttműködés lehetőségéről szólnak majd.

Az értekezleten a Magyar Kereskedőház megnyitását megelőzően Dr. Seszták Miklós miniszter, a magyar fejlesztési politikáról tart majd előadást.

Barát Tamás – WBPI / CCO