Magyarország "országképjavítás"

A magyar kormány az országkép javításának kidolgozására egy londoni székhelyű pénzügyi pr-céget és egy “politikai lobbicsoportot” bízott meg

A Financial Times internetes kiadása szerint Magyarország egy londoni székhelyű pénzügyi pr-céget és egy “politikai lobbicsoportot” bízott meg az országról kialakult, “megviselt” kép javítása végett, valamint a befektetők meggyőzésére arról, hogy a gazdasági és költségvetési politika “jó kezekben van”.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint a magyar kormány a Project Associates nevű “stratégiai kommunikációs tanácsadó” társaság, valamint a gazdasági ügyek kezelésére a Financial Dynamics nevű pénzügyi public relations-al foglalkozó cég szolgáltatásait veszi igénybe.

A megbízatásokat megelőzően “nemzetközi felhördülés” fogadta az “ellentmondásos médiatörvényt”, amely bírálói szerint ütközik a sajtószabadsággal, és amelynek módosítását az EU-bizottság is követelte – áll a lap bécsi tudósítója, Chris Bryant által jegyzett írásban.
A cikk szerint a médiatörvény feletti vita aláásta a magyar EU-elnöki félév kezdetét, és olyan – Budapest által “hevesen cáfolt” – vádakat eredményezett, amelyek szerint a magyar kormány “önkényuralom felé hajlik”.
A megbízatások egybeesnek az adósságcsökkentő célzatú strukturális reformcsomag meghirdetésével, amellyel a kormány egyben a hitelminősítőket is meg akarja győzni arról, hogy ne süllyesszék a magyar adósosztályzatokat még egy fokozattal a “bóvli” kategóriába – áll a Financial Times írásában.

A lap szerint Magyarország előtt is már számos kormány vette igénybe pr-tanácsadó cégek szolgálatait, javítandó a közvéleményben és a piacokon róluk kialakult, szerintük hamis vélekedést.
A Financial Dynamics dolgozott már Izlandnak, Görögországnak, valamint az adósságok terhelte Dubai Worldnek, az emirátus pénzügyi holdingtársaságának, a Project Associates pedig a grúz kormánynak
végzett hasonló munkát.

A Financial Times szerint “a magyar pr-offenzíva” ténylegesen a jövő héten kezdődik, amikor a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Londonba látogat, és a reformokról tájékoztatja a befektetési házakat.  “A kormányilletékesek máris ügyelnek arra, hogy a jóléti kiadások lefaragását strukturális reformokként jellemezzék, és ne megszorításként” – írta a lap internetes kiadása, amely szerint a magyar kormány rendre elveti a megszorítási politikát.
A szerző a jegybanki monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének módosításával kapcsolatban felidézi, hogy Jean-Claude Trichet-nek, az euróvezeti központi bank (EKB) elnökének előző napi figyelmeztetése szerint az EU emiatt jogi eljárást indíthat a magyar kormány ellen.

A legutóbbi kamatemelésekkel kapcsolatban elhangzott miniszteri kritikák növelték a bírálók azon kifogásainak súlyát, hogy a kormány megpróbál befolyást szerezni a pénzügypolitika felett. Elemzők megkérdőjelezik a kormány “nem ortodox költségvetési intézkedéseit”, köztük “a kontinens legmagasabb bankadóját”, a magánnyugdíj-pénztári vagyon “megdézsmálását”, és a szektoradókat, amelyek elsősorban külföldi tulajdonú cégeket sújtanak – írta a Financial Times tudósítója.

A Magyarországról alkotott képet tovább rontotta “a kommunikációs baklövések sora”; ezek közül is a legsúlyosabb az volt, amikor tavaly júniusban kormánytisztviselők Görögországéhoz hasonlították a magyar költségvetési helyzetet; ezt azután gyorsan tisztázni kellett  – áll a Financial Times péntek esti írásában.

BreuerPress – media info