Május 9. – Európa-nap: a 27 tagállam 27 filmje a mozikban

Az Eurocine 27, az Európai Unió és az UGC mozihálózat közös kezdeményezésének köszönhetően május 9-én az Európai Unió 27 tagállamának 27 filmjét vetítik a mozikban, így ünnepelve és ösztönözve Európa kulturális sokszínűségét.

 

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Az európai filmművészet, melyet a legjobbak között jegyeznek, rendszeresen elismerésben részesül Cannes-ban, Berlinben, illetve az Oscar-díj-átadáson. Mindazonáltal filmjeink európai forgalmazása továbbra is olyan kihívást jelent, amely 20 éve foglalkoztatja a MEDIA programot, amely költségvetésének felével a saját hazai piacukon kívül készült filmeket is vetítő forgalmazókat támogat. Éljünk az Európa-nap nyújtotta egyedülálló lehetőséggel, és tekintsük meg ezeket a minőségi filmeket, melyek betekintést nyújtanak kontinensünk különböző kultúráiba. Európa és polgárai szeretik a mozit: mindenkinek jó mozizást kívánunk!”

Az UGC és az EUROPA CINEMAS hálózatok brüsszeli, madridi, budapesti, luxembourgi és milánói mozitermeinek programjában összesen 27 film, komédiák, drámák, zsánerfilmek szerepelnek. A programban szereplő 27 film – többek között Jerzy Skolimowski lengyel rendező „Ölésre ítélve” című filmje és a spanyol Alex de la Iglesia „Szomorú ballada trombitára” című filmje – az Európai Unió 27 tagállamából származik (a teljes lista a mellékletben szerepel).

Noha a mozi rendkívül népszerű az Európai Unió országaiban, az európai filmipar piaci részesedése csupán a bevételek 27 %-át teszi ki, és lényegében a hazai filmekből származik. Az Unió kulturális sokszínűségének biztosítása érdekében a MEDIA program célkitűzése többek között támogatni az európai filmek származási országukon kívüli forgalmazását, és nagyobb részarányt biztosítani számukra a mozik programjaiban.

A MEDIA program a 2007–2013. közötti időszakban 755 millió EUR összegű pénzügyi keretet biztosít az európai filmipar támogatására (a program 1991-es indulása óta már 1,7 milliárd EUR-t ítéltek oda).

E pénzügyi támogatás közel 50 %-át olyan forgalmazóknak biztosítják, akik a saját hazai piacukon kívül készült filmeket is vetítenek, körülbelül 20 %-a pedig egy filmprojekt megvalósítására szolgál. A forgalmazóknak biztosított pénzügyi támogatás összege különböző feltételektől függ, többek között a korábban bemutatott külföldi filmek jegyeladásától. A támogatást a jövőben várható forgalmazási költségekre fordítják, illetve az esetleges kockázatok fedezetéül is szolgál.

 

A teljes program itt olvasható:  http://www.eurocine27.eu

Forrás: europa.eu