Már most zajos a fesztiválhírektől a média

A legnagyobb publicitást egyértelműen a Sziget Fesztivált kapta, ugyanakkor a legkedvezőbb médiakép a Balaton Sounddal kapcsolatban alakult ki. A fesztiválszezon fellépői közül összességében Ákos, míg a külföldi sztárvendégek közül a Blur foglalkoztatta leginkább a sajtót – derült ki a Médianéző elemzéséből, mely január 1. és június 8. között 2100 kapcsolódó híranyagot vett górcső alá.

Csaknem mindegyik nagy nyári fesztivál programja teljes részletességgel kialakult már, így aktuálissá vált annak vizsgálata, hogy mely programkínálat mekkora médiaérdeklődést váltott ki. A fesztiválok tavalyi látogatottságához illeszkedve öt rendezvény esetén állapítható meg hangsúlyos médiajelenlét. A megjelenések 43 százaléka az idén 21. alkalommal megrendezendő Sziget Fesztivállal foglalkozott, ezt követi a 15 százalékos részesedéssel jelentkező Balaton Sound, majd a tavaly egyaránt 85-95 ezer látogatót vonzó EFOTT, VOLT Fesztivál és Hegyalja Fesztivál.

A kisebb tömeget megmozgató események közül a FEZEN és a Campus Fesztivál kapott jelentős publicitást, ezzel szemben a Művészetek Völgye és az első alkalommal megrendezendő Nagyon Balaton esetében mért alacsonyabb híraktivitás a programok késői hivatalossá válásával magyarázható. A kimondottan pozitív tartalmak aránya a Balaton Sound, a Nagyon Balaton és a Hegyalja Fesztivál esetében a legmagasabb, de összességében mindegyik esemény kedvező médiaképpel szerepelt. A fesztiválokat negatívan érintő hírek csak a szervezés kisebb problémái, a jegy- és bérletárak emelkedése, a dohányárusítással kapcsolatos bizonytalanságok és egy-egy fellépést lemondó előadó apropóján kerültek napirendre.

A fesztiválokat érintő hírek közül a legnagyobb sajtóvisszhangot a Balaton Sound, Európa legjobb közepes méretű fesztiváljává választása kapta, de hasonló médiaérdeklődésre tartott számot a Fővárosi Önkormányzat Sziget Kft.-vel kötött szerződése is. A Sziget Fesztivál emellett elsősorban a cirkuszi helyszínnel való bővülés, a nulladik napi Quimby-koncert, az egyelőre belvárosban felállított Sziget Eye és Gerendai Károly főszervező márciusi sajtótájékoztatója révén került a médiumok fókuszába, míg a Balaton Sound május közepén, előbb az új névadó szponzornak, majd a bérletek elővételes értékesítésének köszönhetően jelent meg a napirenden. Az érkező előadókról szóló hírek mellett az EFOTT a zánkai helyszín kiválasztása és az Új Nemzedék Plusz elnevezésű ifjúságpolitikai projekt bemutatása, a VOLT Fesztivál a soproni helyszín ötéves türelmi idejének bejelentése, a Hegyalja Fesztivál pedig egyes határon túli települések lakóinak ingyenes belépőt biztosító kampánya során generált magas megjelenésszámot.

A legfokozottabb médiaérdeklődés Ákos koncertjeivel kapcsolatban volt mérhető, aki a vizsgált fesztiválok közül öt helyszínen is fellép, a legtöbb megjelenést továbbá sorrendben a Quimby, a Tankcsapda, a Punnany Massif és a Brains kapta. Az egy-egy koncertre érkező külföldi előadók listájából leggyakrabban a Szigeten vendégeskedő Blur, a záróbulin fellépő David Guetta, majd a Franz Ferdinand, Mika és a Nick Cave & The Bad Seeds neve forgott a sajtóban. Utóbbiakhoz hasonló publicitást kapott a VOLT-on koncertet adó Billy Talent, Thirty Seconds To Mars és Hurts érkezése, ugyanakkor valamelyest  mérsékeltebb érdeklődés övezte a Sound húzóneveit, mint a Justice, a Prodigy, Calvin Harris és Avicii. A megjelenések az EFOTT kapcsán a Faithless és a Kosheen, a Hegyalja apropóján a Slayer és a Scooter, míg a FEZEN-ről a Deep Purple fellépését hangsúlyozták ki. Viszonylag súlytalan maradt a média napirendjén a Nagyon Balatonhoz kapcsolódó LGT Fesztivál és Strand – Nagyon Zene Fesztivál, melynek keretében Yonderboi adja idei egyetlen hazai koncertjét, illetve a Fall Out Boy látogat első ízben Magyarországra.

A 2013. január 1. és június 8. közötti időszakban vizsgáltuk a belföldi magyar nyelvű online hírportálokat, rádió- és televízióadásokat, valamint az országos és regionális terjesztésű napi- és hetilapokat. A mintába azon megjelenések kerültek, melyben a következő fesztiválokat nevesítették: Sziget Fesztivál, Balaton Sound, EFOTT, VOLT, Hegyalja Fesztivál, FEZEN, Campus Fesztivál, Művészetek Völgye, Fishing on Orfű, SZIN, Nagyon Balaton, Rockmaraton.
A megjelenések polaritása pozitív értéket vett fel, ha a megjelenés kedvező képet festett a fesztiválról, negatívat, ha hátrányosan érintette azt, semlegest, ha nem jelenített meg véleményt.

Forrás: Fesztiválok a magyar médiában – Médianéző Médiaelemzés