Market Access Database

Lapunk - a CCO Magazin, a kommunikációs szakemberek lapja - szerkesztősége egy internetes szolgáltatásra szeretné olvasói figyelmét felhívni. A Market Access Database-ről szóló cikk eredetileg a KKV HÁZ honlapján jelent meg. Szerzője a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke Vizsy József. A cikket a szerző engedélyével közöljük.Lapunk – a CCO Magazin, a kommunikációs szakemberek lapja – szerkesztősége egy internetes szolgáltatásra szeretné olvasói figyelmét felhívni. A Market Access Database-ről szóló cikk eredetileg a KKV HÁZ honlapján jelent meg. Szerzője a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke Vizsy József. A cikket a szerző engedélyével közöljük.

 

Market Access Database
 

Szeretné az áruját exportálni vagy esetleg import árut szeretne behozni az EU-ba, de nem ismeri a szabályokat?

Magyarországon ugyan még kevesen ismerik, de létezik egy olyan internetes szolgáltatás, amely segít eligazodni külkereskedelmi előírások útvesztőiben, ráadásul teljesen ingyenes és az Interneten keresztül bárki számára elérhető.

Az Európai Bizottság már több éve létrehozta a Market Access Database-t (http://madb.europa.eu /), amely a világ több mint 100 országára vonatkozóan tartalmaz értékes, naprakész információt a külkereskedelmet érintő legfontosabb vám, állategészségügyi, növény-egészségügyi és egyéb hatósági előírásokról.

A rendszer segítségével megállapítható, hogy mennyi vámot kell fizetni egy adott országban az oda bevitt termékért.

Hasznos információk találhatók ezeken kívül a célországokban érvényes származási szabályokra vonatkozóan, amelyek ismeretében kedvezményes vám megfizetése mellett, vagy akár vámmentesen vihetők be az áruk.

A rendszert ezért egyaránt ajánljuk azoknak, akik még csak most tervezik a nemzetközi piacra lépést és előzetesen szeretnének tájékozódni, illetve a profi külkereskedők, beszerzők, vám szakember számára is, akik hosszas utánajárást spórolhatnak meg az itt elérhető információk segítségével.

A statisztikai adatbázis a vállalatok marketing tevékenységéhez nyújthatnak értékes segítséget az ország információkkal, illetve a tarifaszám szintű, több évre visszatekintő külkereskedelmi piaci adatokkal.
Az alábbi linken egy magyar nyelvű videó nyújt segítséget a Market Access Database rendszer megismeréséhez, használatához: http://madb.europa.eu/madb/video.htm?lang=hu

Ha az áruk Magyarországról történő kivitelével, vagy az Európai Unióba történő behozatalával kapcsolatban szeretnének további információt, vagy segítséget kapni kérjük, forduljanak a Magyar Vámügyi Szövetséghez az info@vamszovetseg.hu e-mail címen. Kérdéseikre igyekszünk választ adni, vagy megfelelő együttműködő partnert ajánlani.

Vizsy József
Elnök
Magyar Vámügyi Szövetség

Forrás: KKV HÁZ / Kép: teehonled.com