MEASZ-Demokrácia Akadémia ötödször!

Felhívás a MEASZ-Demokrácia Akadémia 2011 / 2012-es tanévére

Kedves Érdeklődő!

Várunk, ha elmúltál már 16 éves, ha egy jó közösségre vágysz, ha tájékozott kívánsz lenni a demokrácia értékeiről, ha hozzá kívánsz járulni te is immunhiányos demokráciánk erősítéséhez,ha Magyarország néhány kiváló közszereplőjét meg akarod ismerni!

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) által alapított DEMOKRÁCIA AKADÉMIA a 2011/2012-es oktatási évre meghirdeti térítésmentes közéleti képzését.

A képzés a demokráciával kapcsolatos alapvető politológiai, társadalomismereti és médiakommunikációs elméletek és gyakorlatok megismertetésére törekszik. A kurzus bepillantást nyújt a közéleti, politikai -, társadalmi rendszerek működésébe.
A kurzus résztvevői bepillantást nyerhetnek a főbb közéleti, politikai – társadalmi rendszerek működésébe, közvetlen kapcsolatba kerülhetnek neves politikusokkal, társadalomtudósokkal, közéleti szereplőkkel.

A hallgatók a tanév végén diplomamunkát készítenek.

Az Akadémia korábban meghívott előadói közül néhány ismert név: Gurmai Zita, Hegyi Gyula EP-képviselők, Vitányi Iván, Mécs Imre, Kiss Péter országgyűlési képviselők, Debreczenyi János veszprémi polgármester, Vágó István, Debreczeni József közéleti személyiségek, dr. Ormos Mária, dr. Heller Ágnes, dr. Czeizel Endre, dr. Ranschburg Jenő(+), dr. Kende János tudósok, történészek, Barát Tamás, Bóka László, Dr. Kertész Krisztián, Juszt László szakértők, valamint sok más érdekes ember…

Egyre inkább tapasztalható, hogy társadalmunkból kiveszni látszik a higgadt párbeszéd készsége. A másikra való figyelem helyét felváltja a „mindig nekem van igazam” hívogató délibábja, az erődemonstrációja. A társadalmi kommunikációban a türelmetlenség, az intolerancia és az oda nem figyelés viszik a főszólamot, s mindehhez annak biztos tudata társul, hogy tudjuk, miről beszélünk.
Megtanultunk egy új fogalmat: demokrácia-deficit. Ezzel a szalonkifejezéssel aztán megfogalmaztuk a gondjainkat. Úgy hisszük legalábbis, rámutattunk a dolog lényegére, ám ez önáltatás, hiszen amit látunk az csupán jéghegy csúcsa. Pontos szellemi sorvezető híján újra divatosak lettek a szélsőséges nézetek, hódít az emberek és eszmék a megismerés minimális szándéka nélküli kirekesztése. Kétségtelen, így egyszerűbbnek látszik. A lényeg megúszható. Itt álluk tehát a rendszerváltás óta eltelt húszegynéhány esztendőnkkel, Európa közepén, ezeréves történelmi múltunkkal. De vajon mennyit ér mindez, ha minden
értékünk, elvünk és erkölcseink szellemi szemétdombra hajíthatók, mert hagyjuk?

Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, pártszimpátiától függetlenül, akik nem adják meg magukat a lózungoknak, a populizmusnak és a demagógiának. Olyanokét, akik tudni szeretnék, mit jelent ma a tolerancia, a nemzet, a párbeszéd, a haza, a kompromisszum, a haladás fogalma, amelyek nem kisajátíthatóak és némi fogalmuk arról is kirajzolódott már, mit jelent az együttérzés és a részvét.
Legfőbb ellenségeink a tájékozatlanság, a butaság, az apátia, a minden mindegy érzése, illetve az „ezek mind egyformák” szófordulat mögött megbújó szellemi tunyaság, amely oda vezet, hogy néhányan minden kapcsolatukat elvesztik a köz életével, mindannyiunk mindennapjaival. Hit nélkül nem lehet tenni. Tudás nélkül nem lehet gondolkodni. Végső stádiumban néhányan addig jutnak, hogy azt mondják, felesleges bármit tenni vagy mondani, hiszen úgysem változik semmi.
Várjuk tehát mindazokat, akik a demokrácia fogalmának aktív, megismerhető, átadható értékeire kíváncsiak és nem csupán a retorikai, lobogóra tűzhető szokvány-fordulatot látják a szóban.

Hanti Vilmos, a MEASZ-Demokrácia Akadémia igazgatója

Jelentkezni önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet a következő e-mail címen: demokrat@t-online.hu

A 16-32 évesek részére szóló térítésmentes képzés október 28-tól kéthetenként pénteken 16 és 20 óra
között a MEASZ-központban lesz 2012. májusáig (1081 Budapest, Népszínház u. 27. I. 6.).

A tanmenet részét képezi egy kétnapos ismerkedő hétvége, több fakultatív program és egy tanulmányút Brüsszeltől vonaton Auschwitzba. A hallgatók az akadémia sikeres elvégzése után oklevelet kapnak.

Info: www.antifasiszta.hu , e-mail: measz@chello.hu