Meghallgatjuk az európaiakat

Az Európai Bizottság Rigában indította útnak a 2015-ös civil párbeszédek újabb sorozatát és ezzel Európa-szerte lehetőséget teremt az emberek számára, hogy közvetlen párbeszédet folytassanak az Európai Bizottság tagjaival. Mindez a polgárokkal folytatott jobb kommunikáció iránti világos kötelezettségvállalás része. Juncker elnök a 2014-ben megküldött megbízólevelekben valamennyi biztost felkérte, hogy legyen „politikailag aktív a tagállamokban és a polgárokkal folytatott párbeszédben”.Az Európai Bizottság Rigában indította útnak a 2015-ös civil párbeszédek újabb sorozatát és ezzel Európa-szerte lehetőséget teremt az emberek számára, hogy közvetlen párbeszédet folytassanak az Európai Bizottság tagjaival. Mindez a polgárokkal folytatott jobb kommunikáció iránti világos kötelezettségvállalás része. Juncker elnök a 2014-ben megküldött megbízólevelekben valamennyi biztost felkérte, hogy legyen „politikailag aktív a tagállamokban és a polgárokkal folytatott párbeszédben”.

Lettország, Észtország és Litvánia polgárai meghívást kaptak a Frans Timmermans bizottsági alelnök, Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök és Corina Creţu biztos részvételével a rígai eszmecserére. A biztosok Európa és a balti-tengeri régió szempontjából lényeges témákról folytattak vitát, például a munkahelyteremtésről, a gazdasági növekedésről, az új uniós beruházási tervről, a költségvetési felelősségről, a strukturális reformokról és a szociális párbeszédről.

Frans Timmermans első alelnök a témában így nyilatkozott: „Az Európa Unió nem pusztán Brüsszel, éppen ezért törekszünk arra, hogy minden biztos több időt töltsön az emberekkel a tagállamokban. Jobban tudjuk ellátni feladatainkat, ha megtudjuk, milyen problémák foglalkoztatják polgárainkat és szerintük miként nyújthat segítséget Európa. Kollégáimmal együtt magam is várakozással tekintek az európai polgárokkal folytatott élénk és nyílt eszmecserék sorozatára.”

Az eseményről a részletek itt tekinthetők meg.

A civil párbeszédek az önkormányzati tájékoztató ülések vagy helyi fórumok modelljére épülnek, amelyek keretében a politikusok meghallgatják a polgárokat, és eszmét cserélnek velük a politikai irányvonalakról és a meghozott döntésekről. 2012 és 2014 között az Európai Bizottság szervezésében valamennyi tagállamban tartottak civil párbeszédet, összesen 51 alkalommal.

A kapcsolódó jelentés teljes terjedelmében itt elérhető.

 

A következő esemény: Dialogue in Copenhagen , 29 January 2015, 14.30-16.00 (CET)