Megújul az újságíró-szervezetek közös etikai kódexe

Több mint tíz éve, hogy a magyar újságírókat képviselő civil szervezetek Közös Etikai Alapelveket fogadtak el, érdemi eredményt mégsem sikerült elérniük az önszabályozás területén. Ezt elismerve a MÚOSZ Etikai Bizottságának kezdeményezésére a szakmai együttműködés megújításáról tárgyalt a Sajtóházban öt újságíró-szervezet.

Tóth Károly a MÚOSZ elnöke házigazdaként üdvözölte a megjelenteket. Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke kifejtette: bár a közös etikai alapelvek több mint tíz éve léteznek, ezek a gyakorlatban nem működnek. Ezért szükség lenne az együttműködés intézményesítésére, de az alapelvek szövegének módosítására is a médiaiparban bekövetkezett változásokhoz igazítva.

M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető társelnöke szerint az újságírást mint szakmát kell definiálni, hiszen a nyilvánosság ma szinte bárki számára adott. Kósa Csaba, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke a mesterség becsületének megóvását tartotta a közös etikai alapvetés legfontosabb céljának. Dr. Kádár Zsolt, a Protestáns Újságírók Szövetsége etikai testületének elnöke úgy vélte: az alapelveket tömören, a minimális elvárásokat összefoglalva kell újrafogalmazni.

Kövér Tamás, a MÚOSZ Etikai Bizottságának stratégiai alelnöke a határon túli magyar nyelvű médiumok bevonását szorgalmazta, és hangsúlyozta: meg kell találni a közös etikai érdekeket a média tulajdonosaival is. A testület márciusban folytatja az eszmecserét.

Forrás: muosz.hu