Milyen adókedvezmények ösztönzik a vállalati támogatókat 2015-ben?

Az elmúlt 5 évben jelentős változásoknak lehettünk tanúi mind az üzleti, mind a nonprofit szektorban. Így nem meglepő, hogy a vállalatok támogatói, adományozói tevékenységének ösztönzését szolgáló adókedvezmények köre és azok mértéke is átalakult, több új támogatási forma is megjelent, így 2015-ben is elérhetők olyan új lehetőségek, amelyeket a vállalatok beilleszthetnek támogatói portfóliójukba. A Magyar Adományozói Fórum a címbeli kérdésre keresi a választ, a témában megjelent írásában, amit ajánlunk olvasóink figyelmébe.Az elmúlt 5 évben jelentős változásoknak lehettünk tanúi mind az üzleti, mind a nonprofit szektorban. Így nem meglepő, hogy a vállalatok támogatói, adományozói tevékenységének ösztönzését szolgáló adókedvezmények köre és azok mértéke is átalakult, több új támogatási forma is megjelent, így 2015-ben is elérhetők olyan új lehetőségek, amelyeket a vállalatok beilleszthetnek támogatói portfóliójukba. A Magyar Adományozói Fórum a címbeli kérdésre keresi a választ a témában megjelent írásában, amit ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Mi jellemezte az elmúlt éveket a vállalati támogatások szempontjából?

A nonprofit szervezetek támogatása kapcsán 2011 hozta a legnagyobb változást a 2011. évi CLVI. törvény megjelenésével. A törvény szerint közhasznú szervezet támogatása esetén az adományozó vállalatok eseti támogatások alkalmával csökkenthetik adózás előtti eredményüket a támogatásaként nyújtott adomány értékének 20 százalékával, illetve tartós adományozási szerződés esetén további 20 százalékkal, azaz az adomány értékének 40 százalékával.
Bár ez a kedvezmény nem igazán jelentős mértékű, a KSH nonprofit kutatásainak adatai alapján mégis elmondható, hogy a vállalatok és pénzintézetek nonprofit szektor felé irányuló támogatásainak nagysága folyamatosan növekedni tudott a válság évei alatt is.

A Magyar Adományozói Fórum írásából az is kiderül, hogy “Milyen változásokra számíthatunk 2015-ben?”

Az írás teljes terjedelemben ide kattintva elolvasható.

Forrás: Magyar Adományozói Fórum