Minden üzlet az emberről szól

Personal Hungary a legújabb HR megoldások jegyében. A humán erőforrás szakemberek legnagyobb hazai rendezvénye, a Personal Hungary 8. Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállítás október 26-án és 27.-én kerül megrendezésre. – Helyszíni tudósítónk jelenti

A két napig tartó rendezvényen a szervezők, több mint 2000 látogatóra számítanak, akiket 73 kiállító 70 programja vár a budapesti SYMA csarnokban.

A 2004 óta tartó kiállítás sorozatot 2 kisebb, de témáját tekintve azonos rendezvény előzte meg, így az idei rendezvény immár tízéves múltra tekinthet vissza.
A kiállítás Dr. Latorcai János, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg.

A Personal Hungary szakkiállítás egyidejűleg kerül megrendezésre a Professional Learning 4. Tréning, Képzés-fejlesztés, eLearning Szakkiállítással, így a két rendezvényen összesen 100 kiállító, 50 előadás, 12 kerekasztal beszélgetés és 8 szakmai tapasztalatcsere-találkozó várja a humán menedzsment aktualitásai iránt érdeklődőket. A Meeting Point segítségével a látogatók ötleteket cserélhetnek, beszélgethetnek, inspirációt és tapasztalatot szerezhetnek.

A kiállítás megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón Fejér Tamás, a Personal Hungary & Professional Learning HR Tanácsosa és Alexander R. Petsch, spring Messe Management GmbH & Co. KG vezérigazgatója elmondták, hogy a rendezvényt évek óta egy olyan tudatos tematika szerint szervezik meg, amelyet Magyarországon kívül hat másik országban is alkalmaznak. A Personal Hugary egy nyugati típusú szakvásár, ahol a szakemberek bemutatják és elérhetővé teszik az általuk használt megoldásokat.
A kiállítás két napján előadások is lesznek, ahol az előadók között művészek és gazdasági ill. sportmenedzserek is megszólalnak, így például: Sztevanovity Zorán, Tóth Kriszta, Zwack Izabella, Vaskúti István, Sterbenz Tamás, Szántó Imre.

A kiállítást szervező cég képviselői arról tájékoztatták a sajtó képviselőit, hogy a szakkiállítások jelmondata, az ,,All business is people business” jegyében szervezik meg Európa szerte a konferenciáikat. 2011-ben hazánk fővárosán kívül, Köln, Genf, Bécs, Zürich, Moszkva, Stuttgart, Hamburg, Bern, Lyon, München, Madrid és Barcelona szolgált színhelyéül az egyes szakvásároknak.
Alexander R. Petsch elmondta, hogy a magyarországi rendezvény meglepően sikeres, mert bár az első rendezvények megrendezésekor a gazdasági fejlődésre vonatkozó prognózisok pozitívabbak voltak, mint manapság és ebben a környezetben volt képes a Personal Hungary jelentős fejlődést és sikert elérni. Az idei rendezvény számadatait összehasonlítva az első és ma legnagyobb Kölni szakvásáréval, bizakodóak, hiszen a mai magyarországi 70 kiállító ugyanannyi, mint amivel a Kölni szakkiállítás a kezdettekkor indult. Kölnben  ma már 500 kiállító vár évente 12.500 látogatót.

A Personal Hungary kiállítás központi kérdései az Európában mindenhol tapasztalható problémákkal kapcsolatosak, mint például: egyik oldalról, hogy a cégek vezetése hogyan találja meg a megfelelő alkalmazottat és hogyan tudja azokat megtartani. A másik oldalról a cég hogyan pozícionálja magát, mint munkaadó illetve, mint márka hogyan tudja az alkalmazottak know-how-ját segíteni, továbbá milyen módszerekkel érhetők el a HR-folyamatok minimalizálása az informatikai háttérfolyamatok optimalizálása mellett.

A magyarországi kiállítás Alexander R. Petsch elmondása szerint méretében és a tárgyalt témák tekintetében tér el a többitől. A jelenlegi problémát a németországi régióban jellemzően az jelenti, hogy nehéz megtalálni a megfelelő embereket és tehetséget. A fiatal és szakképzett munkaerő külföldre áramlik, jelentős agyelszívás folyik. Ez a Németországban felmerült probléma a magyar gazdaságban is megmutatkozni látszik. Erre megoldást, a tapasztalatok szerint, itt is a vállalatok által biztosított képzések és a tréningek adhatnak.  Alexander R. Petsch  továbbá szót ejtett arról is, hogy a vártakkal ellenben a magyar HR helyzete nem hullámzott, nem voltak visszaesések, folyamatosan fejlődő tendenciát mutat, hiszen a szakemberekre jó és rossz időkben is szükség van, amit a kiállítás sikeressége is évről évre alátámaszt.

A spring Messe az európai szakkiállítások mellett, több szakmai díj alapításával járul hozzá a képzés-fejlesztés és humánerőforrás menedzsment szakma fejlődéséhez. Ilyenek például a Leaonardo-European Corporate Learning, a HR Next Generation és a Deutscher Personalwirtschaftpreis.

Az idei budapesti kiállításon újdonságok is megjelentek, így például az org.manager és egy új arckép-elemző szoftver mellett bemutatták az első magyar háromnyelvű HR szótárt is. 

A kiállításról és a szakmai programokról bővebb információk itt elérhetők.

CCO info / Kovács Szabina