MÖT ÁLLÁSFOGLALÁS a felsőoktatásban működő kommunikáció szakokról

A MÉDIA ÖNSZABÁLYZÓ TESTÜLET átérezve felelősségét a hazai, valamint a világ más tájain működő magyar újságírás etikai normáinak alakításában, állásfoglalást fogalmazott meg, a napokban a sajtóban megjelent, a kommunikációs szakokról szóló hírek kapcsán.A MÉDIA ÖNSZABÁLYZÓ TESTÜLET átérezve felelősségét a hazai, valamint a világ más tájain működő magyar újságírás etikai normáinak alakításában, állásfoglalást fogalmazott meg, a napokban a sajtóban megjelent, a kommunikációs szakokról szóló hírek kapcsán.

A MÖT állásfoglalásában hangot ad azon véleményének, mely szerint a Média Önszabályzó Testület a felsőfokú – főiskolai, egyetemi – képzésben a kommunikáció szakok továbbfejlesztését tartja szükségesnek.
A MÖT tagszervezetei úgy vélik, hogy a szakok esetleges megszüntetése negatívan befolyásolná a magyarországi kommunikáció minden területét, ezen belül különösen a magyar média helyzetét, az káros lenne a magyarországi média fejlődése tekintetében.

A MÖT az állásfoglalás indoklásában hangsúlyozza, hogy a média komoly átalakuláson megy keresztül, a Gutenberg- Galaxis gondolkodás módját felváltja a Neuman-Galaxis szemlélete, azaz a hagyományos nyomtatott sajtót felváltja a korszerű elektronikus média, s különösen a közösségi média rohamtempóban fejlődik és terjed, ezért nagyobb számú, magasabban képzett – korszerű tudással rendelkező – szakemberre van szükség.

A Média Önszabályzó Testület felajánlja az oktatási kormányzat számára a MÖT-öt létrehozó szervezeteknél felhalmozott szaktudást a kommunikációs oktatás továbbfejlesztése érdekében.

A MÖT állásfoglalása itt elolvasható.