MÚOSZ Etikai Bizottságának állásfoglalása az újságírói szabadság és felelősség témakörében

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége honlapján a mai napon megjelent az Etikai Bizottság állásfoglalása az újságírói szabadság és felelősség kérdéskörében. A MÚOSZ Etikai Bizottsága átérezve felelősségét az újságírás szakmai-etikai normáinak kialakításában megtárgyalta a Charlie Hebdo tragédiáját követően a magyar sajtóban megjelenő számtalan egymásnak komolyan ellentmondó, főként politikai, s nem sajtószakmai indíttatású véleményt és ennek alapján alakította ki sajtószakmai- etikai állásfoglalását.A Magyar Újságírók Országos Szövetsége honlapján a mai napon megjelent az Etikai Bizottság állásfoglalása az újságírói szabadság és felelősség kérdéskörében.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága átérezve felelősségét az újságírás szakmai-etikai normáinak kialakításában megtárgyalta a Charlie Hebdo tragédiáját követően a magyar sajtóban megjelenő számtalan egymásnak komolyan ellentmondó, főként politikai, s nem sajtószakmai indíttatású véleményt és ennek alapján alakította ki sajtószakmai- etikai állásfoglalását.

Az egymásnak ellentmondó vélemények megítélésével kapcsolatosan az Etikai Bizottsághoz egy beadvány érkezett, amelynek tárgyalása során kialakult többségi álláspont szerint, a hazai sajtó jelen helyzetében szükség van egy szakmai-, etikai állásfoglalás kialakítására. Ez az állásfoglalás kizárólag sajtószakmai-, etikai oldaláról vizsgálja a hazai sajtóban megjelent véleményeket, s kialakult helyzetet.
Az állásfoglalás szövegének megfogalmazása érdekében lefolytatott demokratikus vita során az EB egyik tagja kiegészítést fűzött az EB állásfoglalásához.

Az Etikai Bizottság arra kéri a hazai sajtó minden munkatársát, hogy az állásfoglalás szövegét fogadja el, tartsa, illetve tartassa be az abban foglaltakat.

A MÚOSZ Etikai Bizottsága állásfoglalása ide kattintva elolvasható.

 

Forrás: muosz.hu