Öt jó tanács azoknak akik most tanulják a public relationst

Zenét, bölcs mondásokat, társunk szerető szavait hallgatni jó dolog, de a public relations-ben mit tegyen egy jó hallgató? Kedves pr-diákok, Lainey Canevaro (tapasztalt pr-menedzser) erre öt tippet ad.

 

Lainey Canevaro (Alelnök, Edelman, Chicago) tanácsai:

1.    Legyél mindig felkészült!
A legsikeresebb pr-kampányok a jól felkészültség eredményei. Azaz, a kitűzött objektív célokat, az éles elmével megfogalmazott stratégiákat jól megalapozott taktikával kell kivitelezni. Így kell a public relations pályafutást is megkezdeni! Beszélj a témádban érintettekkel, jöjj rá, hogy ők mit keresnek, és mit akarnak, és ezzel is a stratégiáidat fogod fejleszteni. Ismételj sokat, hiszen az ismétlés a tudás anyja! Amint biztosított a szakmában az elhelyezkedésed, gyúrja az erősségeidre!

2.    Dolgozz okosabban!
A public relations, mint már bizonyára tapasztaltad, igen gyors léptekben halad. A határidőket mindig szigorúan be kell tartani. Sokszor azt sem tudjuk, hogy mi az, ami felénk közeledik. Tanulj és akklimatizálódj! De ne vesd el a józan paraszti gondolkodást, és a jó ítélőképességet, mert ez által hatékonyan és hatásosan tudsz majd magas szintű munkát végezni. Ezekből az építőkockákból mindenképp fel tudod majd építeni a várad!  

3.    Szeresd azt, akivel vagy!
Általában – s ez rendjén is van – amikor elkezdünk dolgozni, nem az álom munkát kapjuk azonnal. S a public relationsban sem azokat a klienseket és cégeket kapjuk, melyeket szeretnénk. Ettől függetlenül minden esélyt meg kell ragadni, mert mindegyik értékes tanulságként szolgálhat, melyet majd fel tudsz használni, ahhoz, hogy majd egyszer az álom karrieredet felépítsd. Mondhatjuk azt, hogy ugyanolyan fontos azt ismerni, amit nem szeretünk/akarunk, mint azt, amit szeretünk/akarunk.

4.    Nem mindig ég a reflektorfény!
A public relations egy nagyon érdekes és izgalmas, dinamikus terület, ahol rivaldafénybe tudod helyezni a kliensedet vagy cégedet. Ám ez sem sikerül rögtön elsőre! Sokszor hosszú napok (és éjjelek) kellenek ahhoz, hogy a reflektor ránk irányuljon. Hetek, hónapok szükségesek a kutatáshoz, tervezéshez, a kihívás felismerésére. Ezek legyőzése érdekében sok „vért kell kiizzadni”. Ahhoz, hogy sikeres legyél, amikor nem rád világit a reflektorfény, akkor is épp annyira szorgalmasan kell tevékenykedned. A sötétben is dolgozz!

5.    Hogy a tiéd legyen, légy önmagad!
Légy figyelmes a döntéseidben és próbálj egy olyan karriert kiépíteni, ami nem csak a szakmában, de a személyes életben is kielégítést nyújt. Ez ahhoz kell, hogy másoknak büszkén tudjál munkádról mesélni. Ne feledd, a nap végén, ha nem vagy elégedett és boldog a munkában hozott döntéseiddel, akkor valóban megéri az, amit csinálsz?

A tanácsokat magyarra átültette: Koller Eszter

Forrás: prnewsonline.com