Számos újságíró a saját bőrén, napi munkája közben érzékeli, hogy a sajtó szabadsága veszélyben van az egész világon. A könyvesboltok polcain George Orwell’s 1984-éhez hasonló kötetek sorakoznak és a szólás- valamint a sajtó szabadságot veszélyeztető hangulat sötét felhőként terjeng  – újraélesztve a régi félelmeket. Ezzel kapcsolatban kapott a CCO Magazin szerkesztősége is egy levelet, amelyben felhívták figyelmét a sajtószabadság különböző kérdéseire. Szerkesztőségünkben azt gondoljuk, hogy nemcsak az újságírók, de más kommunikációs szakemberek számára is hasznosak azok a tanácsok, amelyekre felhívták szerkesztőségünk figyelmét. Ezért közreadjuk a hozzánk érkezett tanácsokat.
Amikor a jelenlegi amerikai elnök azzal vádolja elődjét, hogy az lehallgatta; amikor nem engedi a médiának a hozzáférést a sajtótájékoztatóihoz (mikor eddig mindig engedélyezve volt); mikor szüntelen azzal gyanúsítja a médiát, hogy az ország első számú ellensége – nem meglepő, hogy a Nixon elnökkel kapcsolatos emlékek kerülnek felszínre, önsajnáló Saturday Night Live paródiák formájában – és még az olyan republikánus szenátorok is, mint John McCain, félelmüket fejezik ki a demokrácia jövőjével kapcsolatban.
És McCain nincs egyedül. Számos újságíró – akikkel mostanság beszéltem – aggodalmát fejezte ki, hogy akadály gördült a sajtószabadság útjába. Olyan időkben, amikor elhangozhat a következő állítás – “Donald Trump kontrollálja az NSA-t” – és ez nem mondható hazugságnak – minden lehetséges. Ehhez még vegyük hozzá a friss híreket, miszerint a CIA azt állította, hogy szinte minden titkosítási rendszer veszélybe kerülhet, ha valakinek megvan a kitartása, hogy megcrackelje őket – és úton vagyunk afelé, hogy egy teljesen disztópikus világban találjuk magunkat  – ahol még a kanapénkon sem vagyunk biztonságban a smart TV-nk előtt.
A jó hír, hogy mindenesetre lehetséges bárki számára bonyolulttá tenni, hogy megpróbáljon belepiszkálni az e-mailjeinkbe, az elküldeni kívánt szöveges üzeneteinkbe vagy telefonhívásainkba. Intézkedéseket tehetünk, hogy az információforrásainkat és a nekünk küldött dolgokat kilesni akarók életét jóval nehezebbé tegyük. Természetesen, az adataink és anonimitásunk védelmét célzó intézkedéseink fokának arányban kell Lennie a rank leselkedő fenyegetések valószínűségével – legyen szó akár hekker, akár kém-tevékenységekről.
“A régimódi ígéretek – mint hogy nem fogom felfedni az információforrásaimat vagy közzétenni a jegyzeteimet – üres szavak, ha nem teszünk lépéseket az információink digitalis védelme érdekében” – mondja Barton Gellman a Washington Post-tól, akinek informátora, a korábbi NSA alkalmazott Edward Snowden, aki segített lerántani a leplet az NSA és a British GCHQ műveleteiről, az interjú készítője, Tony Loci előtt.  Loci aki érintett az AP, a The Washington Post és az USA Today ügyeiben, és aki maga is bíróság elé került, mivel visszautasította az információforrások azonosítását, valószínűleg helyeselne erre.
Tehát, mit kell tenni, hogy garantáljuk, hogy egy újságíró információforrásai és adatai biztonságban és jó helyen legyenek? A tippjeink leírásai nagyjából a következő kategóriákba esnek:

  1. A készülékeink és/vagy azok környezetének elszigetelése – Például, egy számítógép fizikai izolációja, a fájlok ellenőrzése vagy az előre fizetett mobil készülékek használata céljából.
  1. A készüléken lévő alkalmazások és funkciók – Ez a “támadási felület csökkentése” néven ismert, pl. az installált alkalmazások minimumra redukálása, csak a megbízható forrásokból történő installáció, olyan alkalmazások kiválogatása, melyek minimális igényűek, a rendszer teljes javított és friss állapotban tartása és tetszőleges számú biztonsági kontroll hozzáadása a készülékhez (a legfrissebb elvek alapján).
  1. Óvatos tevékenykedés a valódi és a digitalis világban – Ennek inkább a józan észhez van köze, mint a szoftverünkhöz: Például, soha ne írjuk le az információforrásaink nevét, főleg ne valamilyen – a számítógépünkön tárolt alkalmazásba vagy dokumentumba – és legeslegfőképp ne írjuk le egy felhőben tárolt fájlba.

 
A fentiekkel kapcsolatosan a https://hu.vpnmentor.com/blog/online-adatvedelem-ujsagiroknak/ oldalon – magyar nyelven  – elolvasható tanácsokat ajánljuk minden kommunikációs szakember figyelmébe.

A cikk szerzője
Michael Dagan 25 éve újságíró. Legutóbbi pozíciója a Haaretz szerkesztőhelyettesi pozíciója volt, melynek keretében ő ellenőrizte és koordinálta a műveleteket: a nyomtatást, a digitalis és a héber és angol kiadások kezelését, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységeket.  Michael Dagan a tartalom-marketing és a tartalom-stratégia szakértője.

A CCO Magazin szerkesztősége a problémára történő figyelemfelhívással és a cikk, a tanácsok közreadásával szeretne hozzájárulni a szabad – etikus – sajtó megvalósulásához.
 
Forrás: https://hu.vpnmentor.com/blog/online-adatvedelem-ujsagiroknak/