Orvosi tanácsok és az internet

Manapság az emberek gyakrabban használják az internetet orvosi tanácsért, mint sem, hogy elmenjenek orvoshoz. Jó ez így? Cikkünk szerzője ebben szeretne tanácsokat adni.

Érdemes tudni, hogy ha egy cigaretta nikotin tartalmát belefecskendeznének a vénánkba, akkor meghalnánk, s, hogy az ember átlagosan 10,000,000 pislog évente, vagy azt, hogy az agyhullámok képesek egy elektromos mozdony elindítására, vagy akár azt, hogy a csontjaink egy negyede a lábfejünkben található. Ezeket a tényeket korábban én biológia órán tanultam meg, tankönyvekből és orvosoktól hallottam. Ezzel szemben, ma már egyszerűbb a helyzetünk. Pötyögnünk kell az interneten és már is ott a kívánt válasz. Manapság az emberek gyakrabban használják az internetet orvosi tanácsért, mint sem, hogy elmenjenek orvoshoz. Aztán, még ha el is megy valaki az orvosához, hogy megkérdezzen tőle egyet, s mást, mégis otthon jobban s többet tájékozódik az adott betegségről, vagy gyógyszerről az internet és böngészője segítségével. Sőt ily módon még le is ellenőrzi az orvosnál hallottakat. Ez így sokszor gyorsítja és bővíti az információszerzést, de vannak hátrányai is.

Az interneten található legtöbb információ a gyógyszerekről, s betegségekről megbízható, azonban vannak olyan oldalak, amelyeket nem orvosok, gyógyszerészek, rendelőintézetek, vagy kórházak üzemeltetnek, tesznek közzé, hanem igazán hozzá nem értő kereskedők. Ezért rendkívül nagy figyelemmel kell megnézni, hogy ki is az adott weblap üzemeltetője. Ha a keresett információt egy közismert, megbecsült kórház, vagy egészségügyi intézmény lapján találjuk, akkor tudhatjuk, hogy tudományosan ellenőrzött tájékoztatásról van szó. Azonban ha az információt egy köznyelven szólva “no name” oldalon találjuk, akkor bizony éljünk a gyanúperrel, hogy az információ többnyire olyan reklám, amit “szédelgő feldicsésrésnek” tart az orvostársadalom és a komoly reklám szakma is.

Az online-áruházakban, illetve „kalóz-oldalakon” e-mailek felhasználásával, gyógyszereket árulnak minden orvosi-, tudományos ismeret, s természetesen orvosi vény, recept nélkül. A gyógyszereknek két nagy csoportja ismert, az egyik a receptköteles és a másik szaknyelven szólva OTC, azaz a vény nélküli gyógyszerek. A komoly és felelős orvos-szakmai, egészségügyi oldalak figyelmeztetik a betegeket, hogy ne vegyenek gyógyszert orvosi tanács, orvosi ajánlás – szükség esetén recept – nélkül.

Az interneten kapható gyógyszereket a társadalombiztosítás nem támogatja, ezért is inkább megéri a patikában, a vényköteles gyógyszereket recepttel kiváltani. Igaz ez a nem receptköteles gyógyszerek esetében is, mivel a patikus közvetlen tanáccsal segítheti a beteget például a dozirozás kérdésében. (Mennyit kell bevenni az adott gyógyszerből s mikor, az bizony nem mindegy. Ilyenkor a patikus mondja meg, hogy ha az orvos másképpen nem rendeli, akkor mi az a mennyiség, amelyiket az adott gyógyszerből érdemes, vagy kell használni.)

Tény azonban az is, hogy számos esetben az adott betegség terápiás javaslata, illetve számos az adott témában legjártasabb orvos véleménye elérhető a neten. Azonban ezzel is vigyázni kell. Általánosságban hasznosak ezek az orvosi vélemények, azonban nem biztos, hogy a konkrét betegségre, és a konkrét betegre, annak panaszaira igazak lehetnek. Ne feledjük ugyanis el, a hagyományos – kézzel érinthető – orvosi vizsgálatok még nem végezhetők el az internet segítségével. Vannak ma már olyan szakterületek, ahol az online technika segíti az orvos munkáját, de nem a beteg információs igényét. Ilyen például a teleradiológia, ahol a képalkotó berendezés (röntgen készülék, MRI, vagy CT) és az orvos szükség szerűen nincsen egy helységben. Lehetnek akár több ezer kilométerre is, hiszen a képalkotó berendezés és az orvos számára a képet közvetítő monitor online összeköttetése nem méterekben, hanem kilométerekben is mérhető. Gondoljunk itt az USA, vagy még inkább Ausztrália méreteire, távolságaira. De, ez a technika az orvosok munkáját segíti elő, teszi hatékonyabbá, de nem szolgálja a betegek információs szükségleteit.

Ezzel együtt számos esetben kezd elhalványulni az az érzés, hogy „te vagy az én orvosom, ezért a te kezedben vagyok”.

Vajon jó-e ez? Az orvosok is egyre többet használják az internetet. Orvosságok megtalálására, más orvosokkal való konzultációra. Ez rendkívül praktikus, s természetesen az orvostudomány fejlődését is jelenti. „ Az információ kora” időszakában természetes, hogy az internet egy nagy szerepet játszik az egészségügyben. A virtuális-gyógykezelés bizonyos formái hasznosak lehetnek, de még sem helyettesítheti a személyes kapcsolatot az orvos és beteg közt.

Ennek a cikknek a szerzője mindenkinek egészséges nyarat kíván, s ha mégis megfázna a légkonditól, akkor egyen inkább epret, mint narancsot, mert abban több a C vitamin!

Koller Eszter