Több mint 200 pályázatból választották ki a „Média a Tehetségekért Díj” idei nyerteseit: a négy kategória legjobbjai között találjuk a hvg.hu, az RTL Magyarország, az M4 Sport, a Népszabadság és a Magyar Katolikus Rádió fiatal művészeket, sportolókat bemutató riportjait is.Több mint 200 pályázatból választották ki a „Média a Tehetségekért Díj” idei nyerteseit: a négy kategória legjobbjai között találjuk a hvg.hu, az RTL Magyarország, az M4 Sport, a Népszabadság és a Magyar Katolikus Rádió fiatal művészeket, sportolókat bemutató riportjait is.

 

 

„Média a Tehetségekért Díj”

„Ha egyszer a gyerekeink tehetségesnek születtek, a saját állapotunk miatt nem vehetjük el tőlük a tehetségüket” –meséli két mozgássérült szülő Lukács Gabriella díjnyertes riportjában, az RTL Magyarország Fókusz című műsorában.

A „Média a Tehetségekért Díj”-jal a MOL és a tehetségeket felkaroló Új Európa Alapítvány már ötödik éve jutalmazza azokat az újságírókat, akik írásaikkal, riportjaikkal segítik a fiatal művészek, tudósok és sportolók megismertetését.

Lukács Gabriella a fenti, „Rendkívüli tehetségek rendkívüli helyzetben” című cikkével a „Média a Tehetségekért Díj” pályázat tv/videó kategóriájában nyert első díjat, míg a rádió kategória első helyezettje Zanati Zsófia lett, a Magyar Katolikus Rádió „Görbeország” című riportjával, amelyben Mohos Zsófia fotográfussal beszélget az általa megörökített, eltűnő vidéki világ hangulatáról.

A nyomtatott sajtó jelöltjei között Szám Katalin, a Képmás magazin újságírója „A zongora hercege: Boros Misi” című interjújával ért el első helyezést, amelyben a tizenhárom éves, Virtuózokban felfedezett zenészt és annak hátországát mutatja be. Az online pályázati anyagok között Hercsel Adél Zilahi Márton 12 éves középpályásról szóló cikkét találta legjobbnak a zsűri, mely “Kezet fogtunk, és már vitte is a gyereket az Arsenal” címmel jelent meg a hvg.hu-n.

A 300 ezer forinttal díjazott kategóriaelsőket, valamint a 200 ezer forinttal jutalmazott második helyezetteket és 100 ezer forinttal elismert harmadik helyezetteket összesen több mint 200 pályázó közül választotta ki a zsűri, Bódis András, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Illényi Balázs, a HVG korábbi szerkesztője, valamint Keresztes Ilona és Mezei Dániel, az MTVA munkatársai.

Magyarország legnagyobb vállalataként a MOL kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek és gyermekegészségügy támogatására. 2006-ban hozta létre ezért az Új Európa Alapítványt, mely idén ünnepelte jubileumát: tíz év alatt az alapítvány több mint egymilliárd forint támogatást osztott ki. Tehetség portfólióján belül 18 év alatti fiatalokat támogat, tanárokat, edzőket, újságírókat díjaz, akik a tehetséges sportolókkal, művész és tudóspalántákkal foglalkoznak. Civil szervezetek számára kiírt pályázati programjai között kiemelkedő a MOL Gyermekgyógyító Program, amely krónikusan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek számára szervezett élmény- és művészetterápiás programokat támogat.

A Média a Tehetségekért Díj 2016-os helyezettjei:

Online kategória

1. hely: Hercsel Adél (hvg.hu)
Kezet fogtunk, és már vitte is a gyereket az Arsenal

2. hely: Szász Emese (fidelio.hu)
Hogy telik egy balett szakos egy napja?

3. hely: Tóth Csaba (nlcafe.hu)
Fekete Ádám: „Nem mindig a mozgássérültségemből dolgozom a színpadon”

Print kategória

1. hely: Szám Katalin (Képmás)
A zongora hercege: Boros Misi

2. hely: Sárdi Krisztina (Magyar Idők)
A rossz alvó is álmodik

3. hely: Borbély Zsuzsa (Népszabadság)
Gimnazista kutatónők

Rádió kategória

1. hely: Zanati Zsófia (Magyar Katolikus Rádió)
Görbeország

2. hely: Balla Ferenc (Muzsikus Rádió)
A legifjabb műfordító

3. hely: Lázár Anita és Major Gyula (Csaba Rádió)
Isten adta tehetség

TV-videó kategória

1. hely: Lukács Gabriella (RTL Magyarország)
Rendkívüli tehetségek rendkívüli helyzetben

2. hely: Urbán Gergő (M4 Sport)
Elekes Emese BAJNOKarc

3. hely: Kisistók Tímea és Borka Péter (Makói Városi Televízió)
…ahol álmomban jártam

 

Forrás: MOL Új Európa Alapítvány sajtóközlemény