PR European School 2, Novi Sad, 2011. május

Személyes beszámoló – Komáromi Zsófia: 2011. május 8. és 15. között vettem részt Novi Sadban a Public Relations European School 2 (PRES2) tréningen

Ennek témája a nemzetközi public relations volt, az ifjúsági NGO-kat a középpontba helyezve. Mivel a képzés 2-es szintű volt, így minden résztvevő rendelkezett bizonyos szintű tapasztalattal ezen a területen. Az AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe) tagjai mellett ifjúsági szervezetek is képviseltették magukat, így részt vett a programon 1-1 fő a JEF-ből (Young European Federalists) és az ESN-ből (Erasmus Student Network) is.

Szakmai program
A hét során négy tréner vezette a workshopokat, illetve koordinálta az esettanulmányok megoldását. Michael Makowiecki (AEGEE-Europe Communications Director), Alexandra Tomescu (hivatásos tréner), Miguel Gallardo (Academy Speaker) és Isaac Andela (grafikai tervezés).

A szakmai program minden nap reggel 9-től este 7-ig tartott, kivéve két napot, amikor ezek mellett Novi Sadban, illetve Belgrádban vettünk részt városnézésen. A workshopok témái az alábbiak voltak.

  • A public relations fogalma, a public relations és marketing
  • Kommunikációs/ pr-stratégia
  • Kultúraközi kommunikáció
  • Belső és külső érintettekkel való kommunikáció
  • A szervezet képviselete
  • Grafikai tervezés alapjai
  • Közösségi média
  • NGO-k és vállalatok közötti kapcsolatok
  • Kommunikáció EU-s szervezetekkel

Ezek témájához kapcsolódóan minden nap feladatokat oldottunk meg, valamint naponta 2-2 fő tájékoztatta a külvilágot a rendezvény blogján (http://www.isaacandela.nl/pres2) keresztül, különböző módokon (cikk, podcast, fotó kollázs).

A workshopok mellett meglátogattunk egy TV stúdiót és egyben rádióállomást Belgrádban, valamint részt vettünk egy mezőgazdasági kiállítás sajtókonferenciáján is.
A rendezvény során a résztvevők három csapatban egy-egy valós esettanulmányt dolgoztak fel, minden nap egy részfeladatot megoldva, mely az adott nap témájához kapcsolódott. A három esettanulmány az Eastern Partnership projekt, az Academy és a Key to Europe PR stratégiájának és kommunikációs eszközeinek, módjának kidolgozásához kapcsolódott. Mindhárom csapatot egy-egy mentor segítette a feladatok megoldásában. Ezek a trénerek voltak (kivéve Alexandra, aki koordinálta az esettanulmányok megoldását), akik mindannyian részt vettek/vesznek az általuk facilitált eseteket adó projektekben. Én a Key to Europe-pal foglalkozó csapat tagja voltam, mely az AEGEE egyetlen, külső érintetteknek szóló hivatalos kiadványa, ami egyidejűleg a tagoknak is szól. Megoldást dolgoztunk ki a kiadvány jelenlegi disztribúciós problémáira, valamint a tartalom és a design szempontjából is számos javaslatot tettünk. Az esettanulmányok egyik célja volt, hogy az ötleteket, megoldásokat eljuttassuk a valóságban ezekkel a témákkal foglalkozó érintetteknek.

Összességében elmondhatom, hogy a tréningek nagyon tanulságosak voltak. Közülük számomra a grafikai tervezéssel foglalkozók adtak új ismereteket, valamint nagyon hasznosnak találtam a megoldandó feladatokat és az esettanulmányt.

Közösségi program
A hét folyamán részt vettünk két városnézésen, Novi Sadban és Belgrádban. Ezek mellett minden este közösségi programokra került sor, bulikra, filmezésre és a European Nightra. Egyik este egy „lobbying party”-t tartottunk, ahol a szervezők különböző külső érintetteket, potenciális támogatókat játszottak, nekünk pedig meg kellett győznünk őket, támogassák a projektünket.
A helyi szervezők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. A hostelünk a városnak azon részén volt, ahol nem járnak buszok, így taxival közlekedtünk. Ez nagyon olcsó volt, ráadásul a harmadik naptól a részvételi díjból a szervezők állták ennek a költségét (miután felismerték, hogy ez így logikus). Egyébként minden résztvevő nagyon vendégszeretőnek találta a szerbeket, és a helyi ételkülönlegességeket is megkóstoltuk.
Mind szakmailag, mind a közösség és kapcsolatépítés szempontjából nagyon hasznos volt, mindenkinek ajánlom, hogy vegyen részt hasonló programokon.

Komáromi Zsófia

 

Forrás: http://www.aegee-budapest.hu