Prominens európai személyiségek az Erasmus program védelmére szólítják fel az EU vezetőit

Több mint 100 híres európai művész, író, közgazdász, filozófus, sportoló, egyetemi oktató, illetve más prominens személyiség – az EU valamennyi tagállamából – nyílt levélben szólította fel az uniós tagállamok állam- és kormányfőit, hogy álljanak ki az Erasmus hallgatói csereprogram mellett. A nyílt levél aláírói – köztük Pedro Almodovar, spanyol filmrendező, Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke, Krisztóforosz Piszarídesz, Nobel-díjas közgazdász, és több olimpiai bajnok – azokra az aggályokra kívánják felhívni a figyelmet, melyek szerint a program keretében biztosított hallgatói férőhelyek száma és az ösztöndíjak jelentősen csökkenhetnek a 2012. és a 2013. évi uniós költségvetés körül kialakult viták következtében.

A program már idén 90 millió eurós hiányt könyvelt el, és félő, hogy a helyzet 2013-ban romlani fog. Az Erasmusnak köszönhetően az utóbbi 25 évben Európa-szerte csaknem hárommillió fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy külföldön tanuljon. Az utóbbi években a program külföldi vállalatnál folytatott szakmai gyakorlatokat is támogatott. Egy teljes nemzedék tapasztalta, hogy mit jelent eltérő kulturális háttérrel rendelkező emberek között élni és tanulni, illetve fejleszteni azokat a készségeket és azt a fajta sokoldalúságot, mely a korszerű munkaerőpiacon nélkülözhetetlen.

A levél aláírói arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben a 2012-es és a 2013-as költségvetésből nem jut elegendő forrás a hallgatóknak tett korábbi kötelezettségvállalások teljesítésére, „több ezren eshetnek el olyan tapasztalatoktól, melyek az egész életpályára hatással lehetnek”.

A program jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok az európai fiatalok számára a lehető legrosszabbkor jelentkeztek.A válság kezdete óta a 15–24 éves fiatalok körében mintegy ötven százalékkal emelkedett a munkanélküliség, melynek következtében ma minden ötödik – több mint ötmillió – európai fiatal állástalan.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy Európának a válságra válaszképpen kiemelt hangsúlyt kell helyeznie az oktatásba és a képzésbe történő befektetésre. A levél továbbá megemlíti a Bizottság tervét arra vonatkozóan, hogy a 2014-ben induló új Erasmus mindenkinek program révén még több európai fiatal számára biztosítsa a külföldi tanulás, illetve szakképzésben való részvétel lehetőségét.

A levél záró sorai a következők: „Az «Erasmus mindenkinek» költségei nem érik el a teljes uniós költségvetés két százalékát. Az elkövetkező hetekben Önöknek, az uniós kormányfőknek jut az a kivételes lehetőség, hogy az új programot elfogadva biztosítsák az annak megvalósításához szükséges forrásokat. Fiataljaink megérdemlik. A mi jövőnk függ a döntéstől.”

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos örömmel fogadta a levél közzétételét: „Immár 25 éves az Erasmus program, melynek keretében Európa fiataljai maradandó benyomásokra tehetnek szert, és új távlatok nyílhatnak meg előttük.Bízom benne, hogy ez sokáig így lesz!A válság terheit elsősorban a fiatalok viselik.Szükségük van a segítségünkre – nem hagyhatjuk cserben őket.Büszkén és meghatottan látom, hogy oly sokan – az élet legkülönbözőbb területeiről – emelték fel a hangjukat és az Erasmus védelmére keltek.”

 

 

Forrás:europa.eu