RegioStars díj

Az Európai Unió kitünteti a legeredetibb és leginnovatívabb regionális projekteket. A 2008-ban létrehozott RegioStars díjat minden évben azoknak az EU regionális politikája által finanszírozott legjobb projekteknek ítélik oda, amelyek célja az EU területén tapasztalható fejlődésbeli különbségek csökkentése. A díjra az Európai Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap vagy a Kohéziós Alap által társfinanszírozott projektekkel az EU valamennyi régiója pályázhat.

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős EU biztosA 2010. évi RegioStars díj hat nyertese között találjuk azt a svéd mikrofinanszírozási intézetet, amely a bevándorlók csoportjába tartozó nők vállalkozásindítását támogatja. Díjat kapott emellett egy olyan projekt is, amely telemedicina-szolgáltatást vezetett be Németországban. A díjazottaknak kristály trófeát nyújtott át Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős biztos.

 

Idén 87 projekt versengett egymással

Az EU 2007 és 2013 között 308 milliárd eurót szán a regionális politikára. Ennél többet csak a mezőgazdasági politika kap. Míg az említett összeg több mint 80%-át a nehéz helyzetben lévő régiók kapják, versenyképességének és vonzerejének növelése érdekében valamennyi terület részesülhet európai támogatásból.
A pénzeszközök elosztása három különböző eszközzel valósul meg. A Kohéziós Alap azokat a tagállamokat támogatja, amelyekben a bruttó hazai termék (GDP) alacsonyabb az európai átlag 90%-ánál (ezek legfőképpen az utolsóként csatlakozott államok). Az alap közlekedési és környezetvédelmi projekteket finanszíroz. Az Európai Szociális Alap (ESZA) szakképzéssel, munkahelyteremtéssel és szakmai beilleszkedéssel foglalkozó projekteket támogat. Ennek az alapnak köszönhetően jött létre a RegioStars díj egyik nyertes litván kezdeményezése, amely a felnőtt lakosság számítógépes ismereteinek bővítésére irányul. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) pedig többek között a közlekedési infrastruktúrák, a kutatás, az oktatás és a kultúra területén megvalósuló kezdeményezéseket, illetve a kis- és középvállalkozásokat támogatja. A belgiumi Genk városához tartozó bánya átalakítását célul kitűző, szintén díjjal jutalmazott projekt 3,2 millió eurót kapott ebből az alapból.

A legkiemelkedőbb regionális projekteket jutalmazó pályázat létrehozásának célja az volt, hogy ösztönözze a többi régiót: hozzanak létre innovatív kezdeményezéseket az európai alapok segítségével.

A 2011. évi RegioStars díjra már most lehet pályázni (a pályázatok benyújtásának határideje: 2010. július 16.).

Forrás: Europa.eu

CCI/FPI info