Szépírók díja

A világhírű és országos hírű írókat magában foglaló Szépírók Társasága, az Alexandra Könyvesház támogatásával már tíz éve ítéli oda a Szépírók díját. Az idén, a tizenegyedik alkalommal, június másodikán hirdettek eredményt.

A díjat minden évben három kategóriában adják ki. A háromtagú kuratórium először minden kategóriából három alkotót választ és csak a legvégén nevezi meg a győztest.

Vers kategóriában, 2011-ben „A semmi esélye” című kötetéért Marnó János lett a díjazott. A próza díját Garaczi László kapta, a Magvetőnél megjelent „Arc és hátraarc” regényéért.
Az esszé-kritika kategóriában dr. Veres András akadémikus – a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Osztályának osztályvezetője – korszakos jelentőségű munkája nyerte a díjat. Kosztolányi Dezső híres műve, az Édes Anna kritikai kiadásának elkészítése hatalmas vállalkozás volt és teljes sikerrel zárult.

Veres Andrásról sokan tudják; rendkívül igényes ember. A nemet mondani tudás nagy mestere, ki nem állhatja a nem tudást, a pontatlan tudást, a fölösleges tudást. A szakmában nem ismer tréfát! Eltökéltsége, műveltsége, találékonysága, szenvedélyessége az egyetemi hallgatók nemzedékeiben hagyott inspiráló nyomot, adott követhető példát. Most díjazott műve minden eddiginél teljesebb, pontosabb módon tárja az olvasó elé Kosztolányi egyik legjelentősebb alkotását. Olyan tudományos vállalkozás, amelynek – sokak fáradozása, megtorpanása, kudarca, ellenszegülése után, a külső és belső nehézségeket lebírva – éppen most érkezett el ideális ideje, a magyar kultúra egészének javára.
Intenzitás, oknyomozás, értelmezés, röntgenszerű precizitás jellemzi. Csakis maga a mű beszél – például a szövegváltozataival – és csakis a műről van szó benne. Az Édes Anna sokáig az  egyik legolvasottabb, legismertebb magyar regény volt és ez a kritika kiadás bizonyára hozzásegíti, hogy ismét elfoglalja, megerősítse méltó helyét a magyar irodalom történetében.

 

 

CCO info / Révay András