Szólásszabadság és egyre több munka

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete honlapján a mai napon egy érdekes megállapítás látott napvilágot. A MURE oldalán ez olvasható: "A szerkesztőségek elfogynak, az újságíróknak egyre több a munkája, egyre kevésbé figyelnek a felkészítésükre - bár őket érdekli a munkájukat szabályozó törvénykezés. Nekik is segíthet a Bukarestben bemutatott, interaktív felületen elérhető kötet."A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete honlapján a mai napon egy érdekes megállapítás látott napvilágot. A MURE oldalán ez olvasható: “A szerkesztőségek elfogynak, az újságíróknak egyre több a munkája, egyre kevésbé figyelnek a felkészítésükre – bár őket érdekli a munkájukat szabályozó törvénykezés. Nekik is segíthet a Bukarestben bemutatott, interaktív felületen elérhető kötet.”

A MURE tudósítója beszámolt arról, hogy “A szólásszabadság a román törvénykezésben – ezzel a címmel tette közzé jogszabály-gyűjteményét Bukarestben a Médiaszervezetek Konvencióját (COM – Conventia Organizatiilor Media) létrehozó és működtető Független Újságírásért Központ (CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent). A kötet szerzője: Diana Olivia Hatneanu, ügyvéd.”

A dokumentum romániai hatályos törvényszövegeket és esettanulmányokat tartalmaz. Az alkotmányos előírásokból kiindulva, a kiadványban lajstromba veszik a szólásszabadságra vonatkozó előírásokat a Polgári és a Büntetőtörvénykönyvben, illetve több töryént is felsorolnak, amelyek az idegengyűlölet vagy a diszkrimináció bármely formájának megelőzésére és büntetésére vonatkoznak, amelyek a közérdekű információkhoz való hozzáférést, valamint a személyi adatok védelmét szabályozzák. Bekerültek a gyűjteménybe az Audiovizuális Törvény és a Kódex mellett a hazai újságírószervezetek jelentősebb etikai kódexei is.

A cikk – ide kattintva – elolvasható a MURE honlapján.

Forrás: MURE

2016. január 27.