Tanulás külföldön, ahogyan Kinában népszerűsitik

A Kínai Oktatási Hivatal (MOE) szerint mintegy 2.25 millió kínai diák ment tanulni külföldre 1978-tól 2011 végéig. Ez a szám csupán 2011-ben 340.000-re tehető, 2012-ben pedig meghaladja a 400.000-et. Ha a diákok mobilitásának fő irányvonalait nézzük a világban, akkor Kína továbbra is megőrzi stabil pozícióját, mint a világ egyik legnagyobb olyan országa, ahol a diákok külföldön folytatják tovább tanulmányaikat.

Ha a diákok mobilitásának fő irányvonalait nézzük a világban, akkor Kína, a világ legnagyobb országaként stabil rendszerrel rendelkezik, különösen a tekintetben, hogy a diákok jelentős számban külföldön folytatják tovább tanulmányaikat.

Ezért nem meglepő, hogy immáron 17. alkalommal tartják meg a Kínai Oktatási Kiállítást a CIEET-t. 2013-ban 7 nagy kínai város ad otthont a kiállítás sorozatnak, amelyet a Kínai Iskolai Csereprogramok Szolgáltató Központja, a CSCSE szervez. Ez egy nonprofit szervezet és az iskolai csereprogramokat támogatja.

A kiállítás sorozat Pekingben kezdődik március 9-én majd Shenjangban folytatódik 12-én. Ezután Xian következik 14-én melyet Shanghai 16-17-én, Hefei 19-én Fuzhou 21-én követ a sort pedig Guangzhou zárja 23-24-én.

A kiállítás sorozatot 1999-től kezdve tartják meg Kínában. Eddig több mint 30 nagyváros adott helyszint a kiállításnak, amelyen 485 különböző oktatási intézmény vett részt 35 különböző országból. A látogatók létszáma pedig együttesen eléri a 40.000 főt. 2013-ban 19 országból több mint 90 intézmény képviselteti magát az egyre népszerűbb kiállításon. Az Amerikai Egyesült Államok képviseli magát a legtöbb, 24 intézménnyel köztük a National University of California, vagy a University of Massachusetts . Utána Ukrajna 17, Kanada 14, Kína 10, és Japán 5, oktatási intézménnyel vesz részt a kiállításon. Továbbá Franciaországból az Ipag Business School, Olaszországból az Accademia Riaci, vesz részt, de természetesen kínai intézmények is képviseltetik magukat a rendezvénysorozaton. Magyarországról a Szegedi Egyetem lesz jelen a kiállításokon.

A Kínai Oktatási kiállítás célja hogy megbízható, precíz és világos információkat nyújtson a tengerentúli tanulmányokkal kapcsolatban a kínai diákok számára, továbbá alkalmat ad a résztvevő intézményeknek, hogy népszerűsítsék magukat a kínai diákok körében. Ezen túl pedig lehetőséget nyújt a nemzetközi felsőoktatással kapcsolatos problémák megvitatására, valamint a kínai, a tengerentúli és egyéb szervezetek együttműködésére és eszmecseréjére.

A kiállításon a Kínai Tanulás Külföldi Fóruma 2013 is megrendezésre kerül, amelyre a nemzetközi oktatás vezetőit és szakértőit hívják meg. A fórum idei témája az intézményi lehetőségek kiépítésére vonatkozó alapelvek. Itt lehetőség nyílik a felsőoktatásban felmerülő kihívások és akadályok megvitatására, és ezen a fórumon beszélik meg, hogy a jelenlegi oktatási rendszert hogyan lehetne adaptálni az új körülményekhez és hatékonyan bevezetni az intézményi lehetőségek fejlesztését.

A kiállításról, a résztvevő országokról valamint intézményekről ide kattintva részletes információk olvashatók.

Forrás: China International Education Exhibition Tour 2013

CCO info – Révész Andrea