U-Multirank = új egyetemi rangsor

Európa- és világszerte várhatóan ötszáz egyetem vesz részt az Európai Bizottság által kezdeményezett új nemzetközi egyetemrangsorban. Az új – U-Multirank névre hallgató – lajstrom abban fog különbözni a már meglévő rangsoroktól, hogy a teljesítménytényezők lényegesen szélesebb skálája alapján rendezi az egyetemeket, és így azoknál valósághűbb és felhasználóbarátabb eligazítást fog adni.

 

Az új, többdimenziós rangsor öt különálló területen minősíti az egyetemeket:

  1. a kutatás elismertsége,
  2. a tanítás és tanulás minősége,
  3. nemzetközi orientáció,
  4. a tudástranszfer sikeressége (pl. működő és induló vállalkozásokkal kötött partnerségek) és
  5. regionális szerepvállalás.

Az egyetemek felkérést kapnak, hogy az új rangsorolásra 2013 első felében jelentkezzenek; az első eredmények pedig 2014 elején várhatók. A U-Multirank hivatalosan egy január 30–31-i nagyszabású dublini konferencián indul útjára, amely az EU ír elnökségének égisze alatt szerveződik.

Andrula Vasziliu, oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos szerint „az új rangsor korszerű és kifinomult lesz, amely a felsőoktatás teljes sokszínűségét meg tudja jeleníteni. A mostani nemzetközi rangsorolások hajlanak arra, hogy túlságosan nagy súlyt tulajdonítsanak a kutatás elismertségének. A mi több dimenzió rangsorunk ellenben pontosabb és összehasonlíthatóbb útmutató lesz az egyetemek minőségéhez. A U-Multirank egyaránt segíteni fogja a fiatalokat, hogy megfelelő tanulmányi döntéseket hozzanak, és az intézményeket, hogy tevékenységük teljes skáláján javítsák teljesítményüket. Mindezen túlmenően a döntéshozók számára is hasznos eszköz lesz, hiszen így megalapozottabb és eredményesebb felsőoktatási stratégiákat tudnak kialakítani.”

A U-Multirank objektív szempontokon és adatokon fog alapulni. A Bizottság arra törekszik, hogy már az első szakaszban egyetemek széles skálája vegyen részt, ugyanakkor a rendszer a később csatlakozók számára is nyitva áll. A U-Multirank segítségével a felhasználók saját prioritásaik szerint választhatnak ki és súlyozhatnak szempontokat, és így saját, személyre szabott rangsorokat hozhatnak létre.

A pártatlanság, a minőség és az ellenőrizhetőség érdekében a Bizottság egy független konzorciumot választott ki a rangsorolás elkészítésére. A kezdeményezés vezetői a német Centrum für Hochschulentwicklung (felsőoktatásfejlesztési központ, CHE) és a holland Center for Higher Education Policy Studies (felsőoktatás-politikai tanulmányok közponja, CHEPS). A két intézmény további partnerekkel dolgozik együtt. Ide tartozik a Leideni Egyetemen működő Centre for Science and Technology Studies (tudományos és technológiai tanulmányok központja, CWTS), az Elsevier tudományos könyvkiadó, a Bertelsmann Alapítvány és a Folge 3 szoftvercég. A pontos adatok összeállítása érdekében a konzorcium együttműködik nemzeti rangsorolásokat végző partnerekkel és más érdekelt szervezetekkel is.

A U-Multirank egy a 2008-as francia EU-elnökség alatt szervezett konferencián indult kezdeményezés kiteljesedése. A konferencia egy olyan új egyetemrangsor létrehozására szólított fel, melynek módszertana nemzetközi összefüggésben képes visszaadni a kimagasló teljesítmények sokféleségét.

Az Európai Bizottság ezt követően megbízást adott egy megvalósíthatósági tanulmányt (PDF), amelyet a CHERPA nevű felsőoktatási és kutató szervezetekből álló konzorcium állított össze 2011-re. A tanulmány, amelynek elkészítésében 150 európai és Európán kívüli felsőoktatási intézmény működött közre, megerősítette, hogy a többdimenziós rangsor koncepciója és megvalósítása egyaránt reális.

A U-Multirank kifejlesztésére 2013–2014-ben fog sor kerülni. Ebben a két évben 2 millió € finanszírozásban részesül az egész életen át tartó tanulás programjából, 2015–2016-ban pedig a további önfenntartó működést megalapozó kezdő finanszírozásban is részesülhet. Az elképzelések szerint a rangsorolási rendszert a későbbiekben egy független szervezet működtetné.

 

Forrás: europa.eu Press release