Üzleti etikus cégek fóruma

Évről évre jelentős mértékben nő az etikus, felelős üzleti jelenlétre egyre jobban figyelő cégek száma. Mit jelent ma az etikus üzleti magatartás? Miért fontosabb ma, mint valaha hangsúlyozni a tisztességes, felelős, a környezetre, a szűkebb tágabb közösségre, az üzleti partnerre, a munkatársra, a rászorulókra tekintettel élés fontosságát? Hogyan befolyásolhatjuk etikus üzleti jelenléttel, döntésekkel, gondolkodásmóddal a fenntartható fejlődés esélyét a fenntarthatatlannal szemben? Mivel tartozunk egymásnak (tulajdonos, menedzsment, munkatárs, üzlet partner, kormányzat) az eredményes, profitot termelő üzleti célokon túl?
Hogyan népszerűsíthetjük együtt a felelős profit, felelős gazdaság intézményét? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Piac & Profit által 2013. június 13-án megrendezésre kerülő Üzleti etikus cégek fóruma.

A fórum résztvevői a gazdasági életben már érdemeket szerzett etikus cégek. A 13 éve fennálló Üzleti Etikai Díjat kapott cégeken kívül a fórumon megszólalnak a moralitást, becsületet, együttműködést, emberi alapokon álló partnerséget szorgalmazó cégek képviselői is.

Demcsák Mária a Piac és profit főszerkesztője szerint a “példák sokaságán keresztül ismertetjük meg a rendezvény résztvevőivel, mennyivel jobban jár az etikusan, tisztességesen, más érdekeit saját érdekeivel azonos fontossággal kezelő gazdasági szereplő, mint az, aki csak saját rövid távú üzleti előnyei érdekében dönt, gondolkodik.”

László Ervin professzor és Demcsák Mária az Üzleti Etikai Díj alapítói úgy gondolják, ideje megrendezni és rendszeressé tenni az Üzleti Etikus Cégek Fórumát, mely évente az üzleti etikus cégek találkozójává, párbeszédének színterévé válna.

Az alapítók szerint “össze kellene jönnünk azért, hogy egymást megismerjük, az üzleti etikáról eszmét cseréljünk, tisztázzuk egymással és a többi üzleti szereplővel, mi is pontosan az etikus vállalati magatartás, gondolkodás, megmutassuk egymásnak és a rendezvény többi, érdeklődő résztvevőinek saját etikus jelenlétünk gyakorlati megnyilvánulásait, példát mutassunk  a többi üzleti szereplőnek, . bebizonyítsuk, hogy  etikus üzleti magatartással sokkal érdemesebb gazdálkodni, mint anélkül.”

Nem jótékonykodás – szemlélet. De üzlet is!

A fenntarthatóság, a vállalat társadalmi felelősségvállalása nem póz, nem kipipálandó feladat, hanem – túl azon, hogy a cég valóban hozzájárul a társadalom egészének jobbá tételéhez – a vállalkozás jól felfogott gazdasági érdeke is, hiszen minden lépés, amely a hosszú távú fenntarthatóságot szolgálja, növeli a profitot is.
„Akinek hatalma van, felelőssége is van, s ma a cégek kezében nagy hatalom összpontosul” – mondta László Ervin professzor a 2012. évi Üzleti Etikai Díj gálaestjén, ahol azt is kifejtette: „Az ókori görög filozófusok azt mondták: a felelősségünk addig terjed, ameddig a hangunk elér. Napjainkban a hangunk az egész világon hallatszik. Felelősségünk sem pusztán a közvetlen környezetünkre terjed ki, hanem mindenkire, akit érint a tevékenységünk.”

Az anyagi javak nem önmagukban hasznosak, így a nyereség sem csak a tőke növelésére szolgál, hanem arra, hogy az emberek életminőségét javítsa. A felelős cég és vezetője pedig – amellett, hogy cége működésének káros hatásait minimalizálja – nem csak a tulajdonosok, részvényesek, hanem az érintettek – mint a munkavállalók, azok családja, a város, a társadalom vagy a bioszféra – érdekeit is szem előtt tartja döntései során.

A jó cselekedet és a jó üzlet nem zárják ki egymást, együtt is megvalósíthatók. Mit tesznek, mit tehetnek még a profitérdekek szorító kényszerében a gazdaság szereplői azért, hogy szűkebb és tágabb világunk hosszú távon megmaradjon? Hogyan egyeztethető össze az üzleti érdek a környezet, a természet, a másik ember és a többi üzleti szereplő érdekeivel?

A Piac & Profit Üzleti etikus cégek fóruma című rendezvényén példák sokaságán keresztül ismerkedhetnek meg a részt vevők a gyakorlattal, az egyre gyorsabban változó, új, felelős üzleti gondolkodásmóddal.

A 2013. június 13-ai fórumon az is kiderül, mennyivel jobban jár az etikusan, tisztességesen, a más érdekeit saját érdekeivel azonos fontossággal kezelő gazdasági szereplő, mint az, aki csak saját rövid távú üzleti előnyei érdekében dönt, gondolkodik. mondta László Ervin a 2012. évi Üzleti Etikai Díj gálaestjén.

 

Üzleti etikus cégek fóruma

Dialógus az üzleti etikáról a magyar gazdaságban

A felelős, etikus hazai cégek országos fóruma
Időpont: 2013. június 13., 13.30-17.30
Helyszín: Budapest, Hotel President Hold utca 3-5.

A konferencia programja ide kattintva elolvasható.

 

 

Az Üzleti etikus cégek fóruma médiatámogatója a CCO Magazin