Új EU kampány az utastájékoztatásra

Az Európai Bizottság 23 nyelven útnak indított, egész Európára kiterjedő reklámkampányának köszönhetően a vasúti, vagy légi közlekedést igénybe vevő utazók ezentúl könnyebben tájékozódhatnak jogaikról.

 

Bár az elmúlt években a Bizottság jogszabályokon keresztül már biztosította, hogy a légi és a vasúti közlekedést igénybe vevő utasok az Európai Unióban mindenhol ugyanolyan elbánásban részesüljenek, még mindig nem minden utas tisztában jogaival. Ennek orvoslására – a nyaralási szezon kezdetére tekintettel – a tagállamok repülőterein és pályaudvarain mától plakátok tájékoztatják az utasokat jogaikról. Az utasok ezen kívül ingyenes brossúrákhoz és külön erre a célra létrehozott internetes oldalhoz is hozzáférhetnek az Unió valamennyi hivatalos nyelvén.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: „Európaiak milliói szervezik nyaralásukat, és szeretnénk minél inkább megkönnyíteni utazásukat. Azt akarjuk, hogy tudatában legyenek jogaiknak, és annak, hogy ezen jogok sérülése esetén hogyan juthatnak segítséghez. A tájékoztatást pedig soha nem lehet túlzásba vinni. Reményeink szerint az Európa-szerte a repülőtereken kifüggesztett plakátok, és az összes uniós nyelven elérhető brossúrák és online tájékoztatók a nyár folyamán és a későbbi hónapokban is utazók millióihoz fognak elérni.

A „Your Passenger Rights At Hand” (Utasjogok mindenkinek) kampány részeként létrejött egy website a http://ec.europa.eu/passenger-rights címen. Ezen az oldalon a látogatók megtalálhatják az őket megillető jogokkal kapcsolatos információkat az egyes közlekedési eszközöknek megfelelően. Az alapvető utasjogokról szóló tájékoztató brossúrák és plakátok elérhetőek lesznek a pályaudvarokon és a repülőtereken. Hogy mindenki a saját nyelvén kapjon információkat, ezeket a tájékoztatókat az EU minden hivatalos nyelvén meg lehet majd találni.

Az utasjogok között arra kaphatnak választ az utazók, hogy mihez van pontosan joguk, ha valami probléma merülne föl utazásuk során. Ilyen probléma lehet, ha az utazásukat késve indítják, vagy törlik, vagy éppen a csomagjuk veszik el vagy sérül meg. Egyenlő bánásmód illeti meg a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személyeket is.

A Bizottság már dolgozik az utasjogok más közlekedési eszközökre történő kiterjesztésén is. Ennek keretében javaslat született a tengeri vagy egyéb vizi, valamint a buszos utazások résztvevői érdekében is. Az Európai Parlament és az Európai Tanács döntésétől függően ezek a jogszabályok akár már idén életbe léphetnek.

Forrás: Europa.eu

CCO/FPI info