Az új internetes hibakód: 451

Bizonyára számos internetező találkozott már a legismertebb internetes hibakóddal a 404-el. Ez a hibakód akkor jelenik meg, ha egy oldal nem érhető el, nem található meg az interneten. A közelmúltban egy új kód megjelenését jelentették be, s ez a 451. Ez akkor jelenik meg, ha egy oldalt jogi okok miatt letiltottak!Bizonyára számos internetező találkozott már a legismertebb internetes hibakóddal a 404-el. Ez a hibakód akkor jelenik meg, ha egy oldal nem érhető el, nem található meg az interneten. A közelmúltban egy új kód megjelenését jelentették be, s ez a 451. Ez akkor jelenik meg, ha egy oldalt jogi okok miatt letiltottak!

Az eddig legtöbbet megjelenő internetes hibakód a 404 volt, aminek a definiciója “A 404 error is an HTTP status code that means that the page you were trying to reach on a website couldn’t be found on their server.” E szerint A 404-es hiba egy HTTP státusz kód, amely azt jelenti, hogy az oldal, amit elérni próbálunk, az nem található a szerveren.”

Az új internetes hibakód: 451

A legfrisebb hír szerint az internetes szabványokért felelős testület (IETF) Internet Engineering Steering csoportja (IESG) bejelentette, hogy egy új kódot fogadtak el, ez a új kód a 451.

A kód számának megválasztása nem véletlen. A szám arra utal, hogy a papír gyulladásfoka 451 Fahrenheit. A 451-es szám Ray Bradbury: Fahrenheit 451 című regényének címéből, illetve magából a regényből lett a világon közismert. A regény az állam által elvégzett “agymosási” és cenzúra tevékenységének ábrázolása. Feltehetően ez az oka annak, hogy az internetes szabványokért felelős testület a 451-es számot választotta az új hibakód megjelölésére.

A 451-es hibakódot magyarázó http://www.451unavailable.org/what-is-error-451/ oldal szerint a 451 új hibakód azt jelenti, hogy lehetőségük legyen az internetszolgáltatóknak az internetezők számára azt jelezni, hogy a keresett weboldal látogatása jogi okokból került blokkolásra.

A bíróságoknak lehetőségük van az internetszolgáltatótól megkövetelni, hogy egyes weboldalakhoz történő hozzáférést blokkoljanak. Az új döntés szerint 451-es hibaüzenet világossá teszi majd az internetfelhasználók számára, ha egy weboldal tiltva van. De, a tiltáshoz bírósági határozat szükséges.

A 451-es hibakódot magyarázó oldal magyarázata szerint a hibakód létrejöttében szerepet játszik az is, hogy egyes országokban olyan oldalakat is elérhetetlenné tettek, amelyek az adott kormányt bírálták, s a tiltással korlátozták az online újságírói munkát, valamint az adott ország kormányának ellenzékét is.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az internetes szabványokért felelős testület a 451-es hibakód alkamazásánál szükségesnek tartja – a blokkolt érdekében – megvizsgálni az összes fontos, szükséges információt, beleértve linkekre vonatkozó bírósági határozatot, valamint azt is, hogy hogyan lehet megtámadni a blokkolás elleni határozatot.

Forrás: 451 Unavailable