Új TV a médiapiacon a GOOGLE TV

A WEB és a TV házassága már nem a jövő, hanem a jelen. 2007-ben a Davosi Világgazdasági Fórumon Bill Gates megjövendölte, hogy öt éven belül a TV és a WEB komoly házasságra lép. Három év se telt el a jövendölés óta, s még az idén elérhetővé válik a Google TV az Egyesült Államokban. A Google TV vételéhez egy erre alkalmas TV készülékre, vagy un. set-top boxra van szükség. A világ más országaiban a szolgáltatás a tervek szerint jövő évben lesz elérhető.

Szerkesztőségünkben vita volt azon, hogy ezt a hírt melyik rovatunkban kellene megjeleníteni. Tudvalévő ugyanis, hogy lapunknak van WEB és van média rovata. (Hírek a web világából és Hírek a média világából.) A kérdés most úgy merült fel, hogy a GOOGLE TV-ről szóló hír hova is illik igazán.
A Google – éppen alapvető kereső funkciójának köszönhetően – immár nemcsak szövegek, hanem a GOOGLE TV szolgáltatásának bevezetésével tv-csatornák és tv-műsorok keresésére is képes. Ezért döntöttünk úgy, hogy a hírt a média rovatunkban jelentetjük meg.

A Google TV olyan új élményeket jelent majd az internet használók és tv-nézők számára, amely ötvözi az internet erejét a televíziózás ismert és szeretett szabadságával. 

A Google TV induláskor – részben ingyenesen, részben fizetős tartalmakkal – olyan jól ismert cégeket vont be a szolgáltatási körébe, mint a Turner, NBC Universal, HBO, Amazon, stb. Ez azt jelenti, hogy az olyan közismert tv-csatornák ingyenesen, mint a CNN, vagy a Cartoon Network, vagy a fizetős kategóriában az amerikai profi kosárlabda liga adásai, kereshetők és nézhetők lesznek a Google TV-n.

Az induláskor, a közel ötvenezer alkalmazás között például gazdasági, pénzügyi hírek is megjelennek majd a Google Tv-n köszönhetően az NBC Universal-al kötött együttműködési megállapodás alapján, a CNBC Real-Time nevű alkalmazás felhasználásával. A fizetős szolgáltatások között az HBO több száz órányi tartalmat tesz majd elérhetővé.

A Google illetékesei bejelentették, hogy az új szolgáltatás alkalmazásához jónéhány web-portált, honlapot optimalizáltak. Ezek között csak példaként: megtalálható a New York Times, vagy a USA Today, de ha valaki a Twitter-t szeretné használni, az is alkalmas lesz a szolgáltatás követésére.

A Google az új szolgáltatás bemutatására egy új honlapot (ide kattintva megtekinthető) indított el, illetve a GOOGLE TV népszerűsítésére felhasználják a YouTube videomegosztó portált is. Az ismertető film – angol nyelven – ide kattintva megtekinthető.

Forrás: Google TV Team

CCO Magazin info