Újdonságok a fotózás világában

#optic2016 – OPTIC 2016 címmel rendez New Yorkban egy Konferenciát és Kiállítást a világ egyik legnagyobb fotóáruháza a B&H június 5-8 között. Helyszíni tudósítónk ott járt a konferencia és kiállítás első napján. Tudósítónk néhány gyors benyomása és tapasztalata.#optic2016 – OPTIC 2016 címmel rendez New Yorkban egy Konferenciát és Kiállítást a világ egyik legnagyobb fotóáruháza a B&H június 5-8 között. Helyszíni tudósítónk ott járt a konferencia és kiállítás első napján. Tudósítónk néhány gyors benyomása és tapasztalata.

A Konferencia és kiállítás egyáltalában nem titkolt célja a marketing, a marketing-kommunikáció és a B&H, valamint a fotótermékek gyártói és szolgáltatói forgalmának növelése. De, mindeközben a B&H partnerei gazdagabbak lesznek tudásban, ugyanis az előadások valójában olyan továbbképzések, amelyek a fotós-társadalom fejlődését szolgálják. Tehát nemcsak marketing, de public relations céljai is vannak a négy napos eseménynek. A kiállítás honlapja ide kattintva érhető el.

20160605 161036saedicam curveA tudósító számára talán a legnagyobb meglepetést a Steadicam Curve bemutatása jelentette. A tudósító számára talán a legnagyobb meglepetést a Steadicam Curve bemutatása jelentette. Ez a kis szerkezet a filmkészítésből már ismert képstabilizációs eljárás átültetése kis kamerákra és ami a legújabb az okostelefonokra. Gyakorlatilag ugyanazt a technológiát készítették el kicsiben, mint amit a videózásban, a filmkészítésben már évek óta ismernek. Az operatőr keze remegésének kiszűrésére szolgáló stabilizátor megjelent az okostelefonokra és a minikamerákra is. 

S azt gondolom, hogy ma már természetes, hogy egy ilyen bemutatóról nem maradhatnak el a drónok sem. A dórn ma már a fotózás, videózás, filmkészítés világának olyan természetes tartozéka, hogy egy ilyen bemutató nem lehet meg a drónok bemutatása nélkül. S hozzáteszem, olyan olcsó drónok is vannak már, hogy bárki a gyermekének játékszerként vásárolhat fényképezésre, filmezésre, videózásra alkalmas drónt!S azt gondolom, hogy ma már természetes, hogy egy ilyen bemutatóról nem maradhatnak el a drónok sem. A dórn ma már a fotózás, videózás, filmkészítés világának olyan természetes tartozéka, hogy egy ilyen bemutató nem lehet meg a drónok bemutatása nélkül. S hozzáteszem, olyan olcsó drónok is vannak már, hogy bárki a gyermekének játékszerként vásárolhat fényképezésre, filmezésre, videózásra alkalmas drónt!

A kiállítás sztárjai idén a különböző objektívek. Íme néhány példa: (Nikon, Sigma, Canon)

A kiállítás sztárjai idén a különböző objektívek. Íme néhány példa: (Nikon, Sigma, Canon)

A kiállítás sztárjai idén a különböző objektívek. Íme néhány példa: (Nikon, Sigma, Canon)

A kiállítás sztárjai idén a különböző objektívek. Íme néhány példa: (Nikon, Sigma, Canon)

 

 

A képstabilizátor nélkül talán már nem is kapható komolyabb fényképezőgép.

IMG 4017Optic2016Imagestabilizer

Egy komolyabb digitális fényképezőgép teste:

Egy komolyabb digitális fényképezőgép teste:

Két kép a kiállításról:

Egy komolyabb digitális fényképezőgép teste:

Egy komolyabb digitális fényképezőgép teste:

Adás az Optic 2016 Konferencia és Kiállítás (Podcast) Rádióstúdiójából:

Adás az Optic 2016 Konferencia és Kiállítás (Podcast) Rádióstúdiójából:

A FUJI Szponzor&aacut
e;lta fotóverseny a Konferencia és Kiállítás résztvevői számára. A fődíj egy 1000 dolláros vásárlási utalvány, ami természetesen a B&H-ben vásárolható le!

A FUJI Szponzorálta fotóverseny a Konferencia és Kiállítás résztvevői számára. A fődíj egy 1000 dolláros vásárlási utalvány, ami természetesen a B&H-ben vásárolható le!

Persze a marketing akcióknak se szeri, se száma. Például az esemény egyik főtámogatója a Lindblad Expedition felajánlott egy két személyes részvételt a Lindblad következő Galapagos szigetekre induló expedíciójában.

A másik főtámogató a Canon mindazokat, akik bármilyen terméket, szolgáltatást vásárolnak ma, vagy holnap, azokat elviszi egy hajókirándulásra, ahol naplementében lehet fényképezni New York hídjait.

A résztvevők közül már sokan nyertek. Ugyanis az egyik támogató, a Sigma jóvoltából professzionális fotószakembereknek lehet bemutatni a fotós portfóliót, s szakszerű bírálatot kapnak a kíváncsi résztvevők. Természetes, hogy az előzetes regisztráció ellenére – avagy éppen azért – hosszú sorok kígyóznak a szakemberek asztalai előtt. Aki csak teheti megmutatja képeit, s várja a bírálatot.

A konferencia résztvevői szakmai előadásokat hallgatnak meg, amelyek között van fototechnikai előadás, ahol például szó esett az fényérzékenységről, az ISO-ról, az autófókuszról, illetve a fényképezőgépek “motor”-expozíciós lehetőségeiről, avagy a fekete-fehér fotózásról, amely újból divatba jön!

A tudósítónak – őszintén bevallja – a legjobban a National Geography egyik szerkesztőjének az előadása tetszett, amely a NatGeo által alkalmazott szerkesztői elvek és gyakorlat bemutatásáról szólt. Nem véletlen, hogy ma a világon a National Geography folyóiratnak van talán a legnagyobb reputációja, hiszen a fotók minősége a legfontosabb szempont. S ehhez csak egy apró példa. A szerkesztő bemutatta, hogy az egyik cikk 14 kép-illusztrációjának kiválasztásakor több mint tízezer képet néztek végig, s ebből került ki végül is a megjelent 14 kép.

A tudósító nem véletlenül, nagyon várja a konferencia folytatását…

Optic 2016

Barát Tamás