Változó online tartalomfogyasztás

A gemius/Ipsos Audience online közönségmérési rendszer adatai alapján az elmúlt évben jelentősen átalakult az egyes cél csoportok internethasználata, illetve a fogyasztott tartalom jellege is.

 

Miközben folyamatosan nő az interneteléréssel rendelkezők száma (ezen belül kiemelten az otthoni hozzáféréssel rendelkezőké) a demográfiai megoszlásuk alig változik, mindössze a szakmunkás végzettségűek arányának kismértékű növekedése észlelhető.

Ezzel szemben a tartalomfogyasztásnak az online eltöltött idővel jellemezhető intenzitása már jelentős átalakuláson ment keresztül: míg a legtöbb célcsoport online tartalomfogyasztással töltött idejének átlaga csak kis mértékben növekedett, illetve az 50 év felettiek esetében még csökkent is, addig a 18-29 évesek, a szakmunkás végzettségűek, illetve általában az intenzív (havonta legalább 21 napon internetezők) online tartalomfogyasztásában  egyértelmű és markáns növekedést figyelhetünk meg. Mindenképp figyelemre méltó jelenség még, hogy csökkenés figyelhető meg a munkahelyi internetezésben.

A változás magyarázata a részletekben rejlik: az elmúlt év legnagyobb nyertesei a klasszikus közösségi oldalak és videómegosztók, míg a vesztesek a felnőtt tartalmat és az online játék lehetőségét kínáló weboldalak.

E két utóbbi kategória weboldalai felhasználóinak száma gyakorlatilag stagnált az elmúlt évben, tehát a friss – feltehetően óvatos – belépők elkerülték ezeket a tartalmakat. De a már meglévő közönség fogyasztása is csökkent: jelentősen csökkent az ilyen jellegű oldalakon eltöltött idő csaknem minden célcsoport esetén, kivételt jelentenek ez alól az 50-59 évesek. Érdekesség, hogy a nők aránya a felnőtt tartalmat kínáló oldalakon néhány százalékpontos növekedést mutat és már az átlagosan eltöltött idő tekintetében sincs eltérés a férfiakhoz képest.

Ezzel szemben a közösségi és videómegosztó oldalakon csaknem minden célcsoport esetén növekedést látunk mind a közönség számában, mind pedig a használat intenzitásában.  A videómegosztó oldalak használatának intenzitása leginkább a 18 év alatti korosztályban nőtt igazán jelentősen, de a kicsit idősebb korosztályokban is komoly növekedésnek lehetünk tanúi. Az adatokból látható, hogy a 30-39 éves korosztály most kezdi „felfedezni” a videómegosztók világát. A hírportálok híreinek olvasásával töltött idő kisebb „válságot” mutat a 40-49 évesek körében és szintén egy kisebb hullámvölgyet láthatunk a klasszikus közösségi oldalakon töltött idő mutatónál is. Az adatokból úgy tűnik, hogy ez a kismértékű „elfordulás” leginkább a fórumoknak, blogoknak és a videómegosztóknak kedvezett.

Az elmúlt év tehát komoly tartalompiaci mozgásokat mutat, melyek feltehetően a jövőben tovább fognak erősödni: a klasszikus, de kissé férfias „tömegtartalmak” helyébe a közösségi oldalak, ezen belül kiemelten a videós site-ok kerülnek. A gemius/Ipsos Audience online közönségmérési rendszer (gIA) a Gemius SA és az Ipsos Zrt konzorciumában végzett site-centrikus és paneles mérésen alapuló kutatás, amely a 2009-es online közönségmérési pályáztatás eredményeképpen a piaci egyenértékes adatokat szolgáltatja.

Gemius SA

A Gemius a legnagyobb online kutatóintézet Európában. A Gemius S.A. széles körben biztosít kutatási megoldásokat, valamint elemző és tanácsadói szolgáltatást. Információt nyújt az internet-felhasználók weboldal-használati szokásairól (gemiusTraffic), az internetező közönség szociodemográfiai jellemzőiről (gemiusProfile) az online hirdetési kampányok hatékonyságáról (gemiusEffect) és a weboldalak kezelhetőségéről (gemiusUsability). Az ügyfelek igényeinek megfelelően bármely témakörben ad hoc kutatásokat is folytat. A Gemius gemiusAudience elnevezésű kutatása online hirdetési “valutaként” szolgál Európa országainak majd felében, ahol az online hirdetési piacot szabályozó bizottságokkal, és más piaci szereplőkkel együttműködésben a Gemius pontos, kiváló minőségű adatokat nyújt az internetező közönségről a médiatervezők, vásárlók, tartalomszolgáltatók számára. A vállalatot 1999-ben
alapították Lengyelországban, ma már 21 országban van jelen Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten.

Ipsos Zrt.
Az 1990-ben alapított Szonda Ipsos, amely 2009. szeptember 1-jétől Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt.-ként folytatja tevékenységét, a magyar gazdasági és társadalom-kutatási iparág meghatározó szereplője, teljes körű piac-, online-, reklám-, egészség-, vélemény- és médiakutatási szolgáltatást kínál ügyfelei számára. A cég 2008-ban és 2009-ben is elnyerte a Business Superbrands elismerést.

Forrás: www.ipsos.hu

CCO / FPI Info