Van mit tanulni a demokráciáról – Amerikától!

Karácsony délelőtt van. Kinn hideg van, a szobában jó meleg. Várom a karácsonyi ebédet. A feleségem a konyhában, én a szobában nézem a televíziót és elcsodálkozom. Bár amit látok, valójában –  ha belegondolok – természetes, csak amúgy mai “magyar” fejjel furcsa. – New yorki tudósítónk írása

 

Nézem a televíziót, kezemben a távirányító, kapcsolgatok, keresem a híreket. Kapcsolgatás közben  s ráakadok a Fox News-ra, ahol éppen egy katolikus pap karácsony szentségéről beszél, elmondja az ünnep már sokat hallott lényegét.
A riporterek azonban nemcsak az ilyenkor szokásos kérdéseket teszik fel, kérdezik például a véleményét a karácsony kereskedelmesítéséről is. S a kérdések között egy számomra “furcsa” kérdés is szerepel. Az egyik riporter arról kérdezi vendégét, hogy mit szól ahhoz, hogy idén a karácsonyt és a zsidó hanukát egy-időben ünneplik. S valójában a pap válasza az érdekes. Azt mondja: “tessék tudomásul venni, a zsidók, nekünk keresztényeknek az idősebb báty szerepét töltik be. Ezért én mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket, és boldog hanukát kívánok!”

Elgondolkodtató válasz, s tanulság is: Van mit tanulni, a demokráciáról, a kommunikációról – Amerikától!