Verseny az Európai Uniós Újságírói Díjért

Az Európai Bizottság negyedik alkalommal is megrendezi az Európai Uniós Újságírói Díjért folyó versenyt. A díjpályázat révén az uniós intézmény az egészségügyi ellátással és a betegek jogaival foglalkozó színvonalas újságírást kívánja ösztönözni. A díjpályázat az „Európa a betegekért” kampány által népszerűsített egészségpolitikai kezdeményezésekre hivatott felhívni a figyelmet. Mivel 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, idén az aktív és egészséges idősödés témáját is a felvesszük a díjpályázat témakörei közé. Ez a téma rendkívül fontos, mivel olyan társadalmi kihívást állít reflektorfénybe, amellyel minden európai országnak foglalkoznia kell. Az aktív és egészséges idősödés problematikája az Európai Bizottság számára is kiemelt fontossággal bír.

A 2012-es díjpályázattal továbbra is támogatni kívánjuk a dohányzás elleni küzdelmet, ezért idén is meghirdetjük a különdíjat a „leszokás a dohányzásról” témában. A dohányzás egyike azoknak a jelenségeknek, amelyek súlyosan fenyegetik az európaiak egészségét. A különdíjat 2011-ben hoztuk létre.

Arra kérjük az érdekelt újságírókat, vegyenek részt pályázatunkon olyan cikkekkel, melyeket a nyomtatott vagy az online sajtóban (az uniós országok valamelyikében) 2011. július 25. és 2012. július 31. jelentettek meg. A versenyen csak olyan cikkel lehet indulni, amely a szabályzatban felsorolt 13 egészségügyi téma valamelyikével kapcsolatos.

Pályázni 2012. július 31-ig lehet. Kérjük, olvassák el figyelmesen a verseny szabályait.

Minden egyes EU-országból egy újságíró jut a döntőbe. A tagállami jelöltek meghívást kapnak a brüsszeli díjátadó ünnepségre. A díj nyertesei pénzjutalomban részesülnek:

első helyezett: 6000 euró;
második helyezett: 2500 euró;
harmadik helyezett: 1500 euró.

A „leszokás a dohányzásról” témában kiosztott különdíj nyertese 3000 eurót vihet haza.

Az Európai Uniós Újságírói díjat a Bizottság a 2008–2013. évi második közösségi egészségügyi program költségvetéséből finanszírozza.

Az Európai Uniós Újságírói Díjat először 2009-ben hirdettük meg. A díjat az előző években a következő újságírók nyerték:

2011: Ben Hirschler és Kate Kelland (Egyesült Királyság), a „When the drugs don’t work Az előző linken elérhető szöveg fordításai” (Amikor a gyógyszerek nem hatnak) című, az antimikrobiális rezisztanciáról szóló cikkükkel, melyet a Reuters tett közzé;
2010: Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari (Olaszország), a „Ladri Di Speranza Az előző linken elérhető szöveg fordításai” (Reménytolvajok) című, az őssejtekről szóló cikkükkel, mely a Panorama nevű online folyóiratban jelent meg;
2009: Estelle Saget (Franciaország), a „La schizophrénie expliquée aux parents Az előző linken elérhető szöveg fordításai” (A skizofréniáról a szülőknek) című cikkével, melyet a „L’express” nevű hetilap publikált.

Az Európai Bizottság sok sikert kíván minden pályázónak.

Forrás: ec.europa.eu