Vírusok és veszélyek – Biztonsági tippek

Az okostelefonok, a táblagépek és laptopok nélkül gyakorlatilag már nyaralni sem megyünk. Az elkövetkezőkben néhány hasznos tippet olvashatunk, amelyek az ESET szakértőitől  származnak az online eszközeink biztonságos és körültekintő használatához.Az okostelefonok, a táblagépek és laptopok nélkül gyakorlatilag már nyaralni sem megyünk. Az elkövetkezőkben néhány hasznos tippet olvashatunk, amelyek az ESET szakértőitől  származnak az online eszközeink biztonságos és körültekintő használatához.

„A pihenés és kikapcsolódás ideje alatt hajlamosabbak vagyunk könnyedebben kezelni az elektronikus eszközeinket is, pedig a veszélyek száma a legtöbb esetben hatványozódik ezekben a helyzetekben. A fiatalok legfontosabb fesztiválkelléke a mobiltelefonjuk lett, amin az összes személyes adat és érzékeny információ megtalálható róluk. Érdemes ezért a körültekintő használat mellett néhány biztonsági tanácsot is betartani.” – nyilatkozta Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója. „A számítógépeken megszokott védelmi megoldások mellett már minden okostelefonra is egyszerűen, pillanatok alatt lehet biztonsági szoftvert telepíteni. Az ESET megoldásai ráadásul megkönnyítik ezt a lehetőséget, hiszen a Multi-Device licenckonstrukció tartalmazza a számítógépekre, táblagépekre és okostelefonokra fejlesztett Home Edition termékeinek használati jogát akár 5 készülék esetében is.”   

10+1 Biztonsági tipp a nyári szezonra

1. Mindig védd jelszóval eszközeidet. Miért? Ha valaki ellopja telefonod, táblagéped, laptopod először a jelszóval szembesül, és csak annak feltörése után tud hozzáférni az adataidhoz.

Természetesen nem lehetetlen feltörni a jelszavakat sem, de ezáltal mégis egy réteggel több védi számítógépünk, így időt nyerhetünk az eszköz megkeresésében, esetlegesen a letiltások, korlátozások végrehajtásában.

2. Mindig készíts biztonsági mentést az eszközökön tárolt adatokról. Az, hogy nem tudjuk visszaszerezni ellopott eszközünket, még nem jelenti azt, hogy az azon tárolt összes információt és szoftvert el kell veszítenünk. Ha rendszeresen végzünk biztonsági mentéseket, akkor a legjobb úton haladunk afelé, hogy megvédjük elveszett fájljainkat. Manapság már nagyon sokfajta mentési lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve az online mentési módokat is, legyen szó akár mobil eszközeinkről, akár személyi számítógépünkről.

3. Használj nyomkövető szoftvert, amely segít az ellopott eszköz felderítésében. Ellopott eszközünk visszaszerzése egyáltalán nem lehetetlen, főleg akkor, ha tudunk kommunikálni az eszközzel, vagy azzal a személlyel, aki eltulajdonította. Az ESET Lopásvédelmi funkciója ebben segítségedre lehet.

4. Ne kísértsük a tolvajokat azzal, hogy őrizetlenül hagyjuk eszközeinket, főleg nyilvános helyeken. Ha őrizetlenül hagyod laptopod az autóban, táblagéped a repülőtéren vagy okostelefonod egy étteremben, az olyan, mintha felszólítanád a tolvajokat, hogy lopják el az eszközöd.

5. Titkosítsd fontos adataidat. Ha fontos adatainkat titkosított fájlokban tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy bárki hozzájuk férhessen az ellopott eszközön. A fájlok titkosítása a legfrissebb Microsoft Windows és Mac OS X operációs rendszereken ingyenesen elérhetőek.

6. Gondolkozz, mielőtt kattintasz. A közösségi médiában szembejövő linkek közül sem minden az, aminek látszik, rengeteg az átverés, főleg azok, melyek pikáns tartalmakat ígérnek. Sokszor biztonságosabb először rákeresni a link tárgyára a Google-ban vagy a weboldal URL-jét begépelni a böngészőbe.

7. Ne ossz meg olyan személyes tartalmat, amit még édesanyádnak sem mutatnál meg. Miért? Az adatvédelmi beállítások ellenére szinte lehetetlen kontrollálni, hogy mi történik azokkal a dolgokkal, amiket kiposztolunk, szóval ezeket  bárki láthatja, akár olyan is akivel nem szeretnéd megosztani az adott tartalmat. Rendszeresen ellenőrizzük adatvédelmi beállításainkat, mivel ezek időnként megváltozhatnak.

8. Csak olyan emberek bejelölését fogadd el, akiben megbízol és akár a saját házibulidba is meghívnád. Ha ismeretlen embert fogadunk el barátunkként, az a saját hírnevünket veszélyeztetheti.

Győződj meg róla, hogy jól értelmezed a „barátom barátja“ beállítást a közösségi oldalakon.

9. Ne terjesszünk linkeket és posztokat ellenőrzés nélkül. Az információk és linkek megosztása vizsgálat nélkül nagyon kockázatos. Becsaphatnak minket, így helytelen és rosszindulatú tartalmakat oszthatunk tovább.  Ellenőrizd ezeket a tartalmakat egy megbízható hírportálon, mielőtt megosztanád őket a közösségi médiában.

10. Úgy posztolj, hogy bármi, amit kitettél, saját életre kelhet. Ugyan kitörölhetünk tartalmakat, azokat már lehet, hogy látták és elmentették. Ne kapkodj, jól gondold, meg mit osztasz meg!  Bárki, aki látja az általad kiposztolt fényképet, bármikor lementhet magának egy másolatot és azt tehet vele, amit csak akar.

+1. Sose tegyünk fel a közösségi oldalra olyan fotókat, amelyeken lakásunk értéktárgyai, nagy értékű műszaki cikkei láthatóak, vagy amelyek segíthetnek az esetleges betörőknek a tájékozódásban. És végül sose posztoljuk ki előre, ha nyaral
ni indulunk, ugyanis a statisztikák szerint a betörők több mint 85 százaléka is aktívan használja, figyeli a közösségi oldalakat. Emiatt ha például éppen becsekkolunk a reptérre, bőven elég a közvetlen családtagokkal, barátainkkal közölni, nem tanácsos ezt publikus információként megosztani.”

Az ESET biztonsági szoftverei megfelelő megoldást nyújtanak a nyaralás alatt felmerülő biztonsági problémák kiküszöbölésére. Többek között segítségükkel, nagyobb biztonsággal használhatjuk a közösségi oldalakat, a lopásvédelemi funkció pedig a hordozható eszközök elvesztése vagy ellopása esetén lehet nagy segítség.

Forrás: ESET sajtóközlemény