Vita a könyvről és az internetről. Mit jelent a könyv?

A vitának, a címben feltett kérdésére szerkesztőségünk egyik munkatársa a következő választ adta: “Kalandra hívó. Örömet szerző. Nyelvművelő. Velős. Igen, ezt jelenti nekem egy könyv, azonban, mint a legtöbb cikkemnél, most is be kell, hogy mutassam az új vetélytársat, az internetet”

A New York Times-ban, egy cikkében David Brooks (a lap politikai és kulturális kommentátora), azt állítja, hogy amíg az internet segít, hogy az ember többet tudjon, és jól informált legyen, addig a könyvek jobban „kulturálnak”. Mit jelent ez? Egyrészt, amikor egy gyerek könyvet olvas, új ismereteket szippant magába, másrészt, az internet használata a gyerekek számára akár a veszélye is lehet a tanulmányi teljesítménynek. Brooks kitér azonban arra is, hogy a számítógépes játékok segítik a koncentrációt és információ feldolgozást. Brooks hangsúlyozza, hogy az internet felelős a tanulmányok elsajátításáért, és nem tagadható az sem, hogy a figyelem tartóságát növeli. Ily módon nem mondhatjuk, hogy az internet ártana a tanulásnak. Gondoljunk csak bele, kimondható az az állítás, miszerint ha az internetet és ezzel együtt a számítógépet teljesen kiiktatnánk a gyerekek életéből, akkor nagyobb esélye lenne a továbbtanulásra? Brooks erre azt válaszolja, hogy inkább a kulturális fejlődés kerülne háttérbe.

Belépve az irodalom világába, az olvasó egy másik dimenzióba jut: az íróéba. Idő kell ahhoz, hogy az olvasó az író gondolkodására ráérezzen, igazán bekapcsolódjon a könyvbe, valamint, hogy tisztelje a szerzőt, mint „tanítót”. Az irodalmi világ, amelyet a könyvek nyújtanak, még mindig jobb „tanulókat” képeznek, mint az internet – állítja Brooks. Mint mindennel – folytatja – itt is elővigyázatosnak kell lennünk, azaz komolyan számít, hogy MIT olvasunk az interneten, mert az lehet akár nagyon hasznos, de nagyon káros is.
Én, mint laikus, de sok könyvet olvasó ember, úgy gondolom, hogy az internet és a könyv elfér egymás mellett. Szerintem a könyvbe való belemerülés valóban egy másik dimenzióba visz át, és az új könyv illatát, a lapozás élményét nem tudja az internet visszaadni, vagy akár azt, hogy elvonulj a csendes zugba és ott olvas, vagy kiülj a strandra és ott lapozgass egy jó könyvet.

Magam hasonlóan gondolkodom, mint Brooks, azaz az internetet és könyvet más célokra használjuk. Állítom, hogy mindkettőt igen is használhatjuk a tudásunk bővítésére. S, csak annyit tennék még hozzá, hogy személyes véleményem szerint az igaz művészet még mindig a könyvekben rejlik. S bár egy könyv sajnos nem mindig tartós, de az abból szerzet élmény még is csak az…

Koller Eszter