Zene, mi vagy Te nekem?

Egy állandó internet-használó vallomása az internetről és tanácsai gyakorló szülőknek a Youtube kapcsán

“Zene: Számomra te ábrándképből realitást kovácsolsz, és Isten irgalma felöli bizonyosságként szolgálsz. Te egyesíted lelkem összes érzését és a jelen pillanat örömét adod meg nekem. Ahogy felzendülsz, hirtelen megszületik egy cseppnyi boldogság, mely elönt és átöleli szívemet. Zene, köszönöm, hogy vagy nekem, nélküled nem hallanám meg az angyalok énekét…” Ezt mondja a szentimentális énem, viszont most már nem csak nekem vannak gondolataim a zenéről, nem csak az embernek, hanem a számítógépeknek is!

Youtube
A „Youtube” kifejezés manapság egy átlagos ember kétezer leggyakrabban használt szava közé tartozik. Minden percben töltenek fel rá videókat. Havonta tízmilliárd nézője van. Még nem is olyan régen az ember alig várta, hogy megjelenjen kedvenc zenebandájáról egy lemez, vagy később a CD és hogy kedvenc zenekarárnak koncertjén jelen lehessen, vagy, hogy kedvenc műsorát megnézhesse a televízión. Manapság gyakorlatilag már nem is kell várni, hiszen akár egy másodperc alatt elérhető a kívánt zene, videó, a youtube segítségével.

A dolog a Googlehoz hasonlít, hiszen minden megtekinthető és feltölthető. Azonban sajnos nem csak érett és kulturált videók találhatók ezen az oldalon. Például, akár arról is van több tucat video, hogy lányok, hogyan verekszenek. Ez pedig a gyerekre igencsak veszélyes lehet. A másik gond, hogy névtelenül lehet megjegyzéseket bejegyezni, Ezek a kommentek sokszor bántóak. A youtube egyrészről nagyon kreatív médiumként szolgál, ahol a gyerekek is bemutathatják tehetségüket, de másrészről igencsak veszélyes is lehet a mai és az eljövendő generációnak.

Nézzünk néhány tippet, ami hasznos lehet a szülők számára:
Először is a szülő is látogassa meg a youtube oldalait. Fontos, hogy körülnézzen ott. Nagy segítség a biztonsági szolgálat használata. Minden youtube oldal alján beállítható egy szűrő a keresési eredményekhez. Érdemes megnézni a gyerek böngésző-történetét. Ennél már csak az a fontosabb, hogy meg kell beszélni a gyerekkel a meglátogatott oldalak tartalmát, hiszen vannak teljesen ártatlan videók, de találhatunk olyanokat is, melyek ártalmasak lehetnek a gyermekek fejlődésére. Különösen minden magyarázat nélkül.

Egy fontos tanács a szülőknek: Ha a gyermeked videót szeretne feltölteni, mond meg neki, hogy „private” – ként tegye fel, hiszen így csak a barátai és ismerősei tudják azt megtekinteni. S még egy fontos tanács: be kell jelenteni, ha olyan videót találsz, amely szerinted ártalmas lehet!

Úgy gondolom, hogy egyben fantasztikus és félelmetes is, hogy milyen gyorsan és egyszerűen lehet videókat megtekinteni, zenét hallgatni az interneten. Vajon ez mennyire jó a CD gyártó cégeknek, az előadóknak, a filmiparnak, és legfőképp mennyire jó ez a gyerekeknek? A lényeg – szerintem – az, hogy a youtube-ot is csak mértékkel szabad használni, mert ha nem, akkor egyszerűen letöri a gondolataink szárnyait…

Koller Eszter

Forrás: Tanácsok szülőknek: commonsensemedia.org